Η Ρωσία «φιμώνει» τους ακτιβιστές της εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων - iefimerida.gr

Η Ρωσία «φιμώνει» τους ακτιβιστές της εν όψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Η Ρωσία «φιμώνει» τους ακτιβιστές της εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι τοπικές αρχές στη Ρωσία εμποδίζουν το έργο των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων που τηρούν κριτική στάση, εν όψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, που θα διεξαχθούν στο Σότσι, όπως υποστήριξε πρόσφατα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανέφερε σε μια έκθεση που, αρχής γενομένης από το 2008, παρουσιάζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εκφοβίσει όλους όσους ανησυχούν για τις επιπτώσεις της κατασκευής των Ολυμπιακών ακινήτων για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Η ομάδα ισχυρίζεται, επίσης, ότι έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές ποινικές διώξεις σε δημοσιογράφους που αναφέρονται στο επίμαχο θέμα.

«Ακτιβιστές σε όλη τη Ρωσία που κάνουν λόγο για καταχρήσεις, βρίσκονται υπό πρωτοφανή πίεση, και το Σότσι δεν αποτελεί εξαίρεση» αναφέρει η σκηνοθέτης, Τζέιν Μπιουκάναν, συνεργάτης του HRW Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας

Παρά τους ισχυρισμούς, η ομάδα των ρωσικών μέσων ενημέρωσης RIA Novosti αναφέρει ότι αξιωματούχοι «επιμένουν ότι οι Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι ετοιμάζονται με την αυστηρή τήρηση όλων των διεθνών κανόνων και έχουν απορρίψει την κριτική από HRW στο παρελθόν.»

Τον Απρίλιο, ο Πούτιν μίλησε μετά τη δημοσίευση μίας αντίστοιχης έκθεσης από το HRW και υπερασπίζεται τη θέση της κυβέρνησής του σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Υποστήριξε, στη συνέχεια ότι «κανείς δεν βάζει κανέναν στη φυλακή για πολιτικούς λόγους, για τις πολιτικές τους απόψεις. Τιμωρούνται για παραβίαση του νόμου. Ολοι πρέπει να τηρούν το νόμο.»

Το HRW αναφέρει ότι ενώ ορισμένες ειρηνικές διαμαρτυρίες έχουν επιτραπεί από την αστυνομία στο Σότσι, δύο μη-κυβερνητικές οργανώσεις που αναφέρονται στις καταχρήσεις κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν αντικείμενο διακριτικής επιθεώρησης της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μίας οργάνωσης της οποίας παρακολουθούσαν και τους λογαριασμούς email της»

Η οργάνωση ισχυρίζεται ότι οι δημοσιογράφοι «αντιμετωπίζουν απειλές και παρενοχλήσεις, μετά τη δημοσιοποίηση των παραβιάσεων και ανησυχιών σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή άλλα θέματα που αφορούν το Σότσι. Οι ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά τουλάχιστον δύο δημοσιογράφους και το γενικό διευθυντή της εφημερίδας, προφανώς ήταν αντίποινα για τη δουλειά τους»

«Εάν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει δεσμευτεί σε αυτά τα θέματα, θα πρέπει να ζητήσει από τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν αμέσως να παρενοχλούν τους ακτιβιστές, τις οργανώσεις και τους δημοσιογράφους, και να διερευνήσουν καταγγελίες περί χειραγώγησης» τόνισε ο Μπιουκάναν.

Παράλληλα, η νομοθεσία ενάντια στους ομοφυλόφιλους, είναι μία από τις πολλές επικρίσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία εν όψει των Αγώνων στο Σότσι.

Όπως επισημαίνει η Guardian ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ έκαναν έκκληση για μποϊκοτάζ στη Ρωσία για τη χορήγηση ασύλου στον πληροφοριοδότη της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν.

Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ακύρωσε τη συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέρει λόγω των διαφορών πάνω στο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ