Κόστισε 250.000 ευρώ, αλλά κάτι του λείπει – Τι είπαν οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πρώτο μπέργκερ από κρέας εργαστηρίου - iefimerida.gr

Κόστισε 250.000 ευρώ, αλλά κάτι του λείπει – Τι είπαν οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πρώτο μπέργκερ από κρέας εργαστηρίου

Κόστισε 250.000 ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι το πλέον πολυσυζητημένο μπέργκερ. Λογικό, όχι μόνο γιατί κόστισε 250.000 ευρώ, αλλά και επειδή πρόκειται για το πρώτο που είναι φτιαγμένο με κρέας καλλιεργημένο σε επιστημονικό εργαστήριο. Παρά τους κόπους των ερευνητών όμως και τα πολλά χρήματα που δαπανήθηκαν, κάτι του έλειπε όπως αποφάνθηκαν οι γευσιγνώστες που έγιναν οι πρώτοι που το δοκίμασαν.

Το γεγονός πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα στο Λονδίνο. Το μπέργκερ ετοίμασε ένας σεφ από την Κορνουάλη και οι ειδικοί το δοκίμασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η γεύση του θυμίζει κρέας, αν και μου λείπει το λίπος, πάντως γενικά όταν το τρως, έχεις την αίσθηση ενός μπέργκερ, αν και με κάπως διαφορετική γεύση», αποφάνθηκε ο ένας κριτικός γεύσης, ενώ η έτερη δήλωσε πως «περίμενα την υφή του πιο μαλακή, έχει αρκετά έντονη γεύση, που μοιάζει με αυτή του κρέατος, αν και είναι λιγότερο ζουμερό. Πάντως για μένα είναι κρέας».

Για να φτιάξουν το κρέας, οι ερευνητές πήραν βλαστικά κύτταρα από τον μυικό ιστό μίας αγελάδας, τα καλλιέργησαν και τα πολλαπλασίασαν στο εργαστήριό τους, και αρχικά τα μετέτρεψαν σε μικρές μυικές λωρίδες μήκους μόλις ενός εκατοστού και πάχους λίγων χιλιοστών. Στη συνέχεια, τα ένωσαν σε μορφή «πέλετ» που καταψύχθηκαν και τα οποία, όταν ξεπαγώνουν, ενώνονται σε μεγαλύτερα κομμάτια για να δημιουργήσουν τελικά το μπέργκερ που θα ψηθεί.

Το κρέας είναι αρχικά λευκό και αποκτά το γνώριμο χρώμα του με την προσθήκη της φυσικής ουσίας μυοσφαιρίνης και χυμού πατζαριού. Οπως αποκαλύθηκε, το όλο εγχείρημα, που κόστισε 250.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από τον συνιδρυτη της Google, Σεργκέι Μπριν. Οι ερευνητές φιλοδοξούν πως με αυτό τον τρόπο στο μέλλον θα καταπολεμηθεί η πείνα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει οικολογικό όφελος.

Σύμφωνα με ανεξάρτητη μελέτη, το εργαστηριακό κρέας χρησιμοποιεί για την παραγωγή του 45% λιγότερη ενέργεια από το συμβατικό, ενώ παράλληλα η διαδικασία εκλύει 96% λιγότερα «αέρια θερμοκηπίου» και χρειάζεται 99% λιγότερη έκταση γης. Ο επικεφαλής Ολλανδός καθηγητής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, Μαρκ Ποστ, εξέφρασε την αισιοδοξία του στο BBC. Οπως είπε, το εργαστηριακό κρέας που έχει δημιουργηθεί από την καλλιέργεια δεκάδων δισεκατομμυρίων κυττάρων, θα πάρει κάποιο χρόνο ώσπου να φθάσει στην αγορά. «Προς το παρόν αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε.

Το ζήτημα τώρα είναι και η αντίδραση των καταναλωτών, όπως επεσήμανε η βοηθός του, Ελεν Μπρίγουντ. «Πολλοί άνθρωποι αρχικά αντιδρούν με απέχθεια στην ιδέα του εργαστηριακού κρέατος, όμως αν συνειδητοποιούσαν τη διαδικασία παραγωγής του κανονικού κρέατος στα σφαγεία, νομίζω ότι θα την έβρισκαν επίσης απεχθή», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ