Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να αναρτηθούν οι νέοι δασικοί χάρτες, ενώ θα έρθει στην Βουλή η ρύθμιση για τα αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την χώρα, η οποία θα έχει περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά με την ρύθμιση που ήδη ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σε περίπου μία εβδομάδα θα εισαχθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν νέοι δασικοί χάρτες που θα περιλαμβάνουν και περιοχές της Αττικής ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στο Κτηματολόγιο και η άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αυτά ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του υπουργείου για το επόμενο εξάμηνο.
Αυτό που συζητείται είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να γίνει - σε πρώτη φάση - διαχωρισμός των αυθαιρέτων σε αυτά που χτίστηκαν πριν από το 2003 και σε αυτά που χτίστηκαν μετά και να δοθεί προθεσμία από 6 έως 8 μήνες για να πληρωθούν τα πρόστιμα.Ταυτόχρονα θα αναθεωρηθεί όλο το πλαίσιο που αφορά τις κατεδαφίσεις προκείμενου να γίνει αποτελεσματική η διαδικασία. «Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος για τις κατεδαφίσεις», παραδέχθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων έως το τέλος του 2011 - στον προϋπολογισμό ο στόχος είναι τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο, όπως επισημάνθηκε, θα παρουσιαστεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Το «όπλο» του υπουργείου απέναντι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης, «το περιβαλλοντικό ισοζύγιο», όπως έγινε και με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, όπου μέρος των προστίμων πηγαίνει στο «πράσινο ταμείο». Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι θα αυθαίρετα που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη (ξεπερνούν τις 2.000) δεν θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα ισχύουν σήμερα, νομικά τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει μετά την εφαρμογή του οικιστικού νόμου Τρίτση. Η διευθέτηση του θέματος των αυθαίρετων θα στηριχθεί, όπως ανέφερε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου, στη λογική του «καρότου και του μαστίγιου». Τι σημαίνει αυτό; Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειωθούν, ωστόσο όσοι δεν πληρώσουν θα είναι αντιμέτωποι με την κατεδάφιση.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα παράνομα κτίσματα θα εξαιρούνται από την κατεδάφιση για 30-40 χρόνια με την καταβολή ενός προστίμου. Τα πρόστιμα αναμένεται να είναι χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα, σύμφωνα όμως με πηγές του ΥΠΕΚΑ «όχι υπερβολικά χαμηλότερα».
Η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, όπως είπε ο υπουργός, "θα είναι πολύ κοντά στη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, δεν θα καλύπτει τα αυθαίρετα σε αιγιαλό, παραλία, δάση και προστατευόμενες περιοχές ενώ θα προβλέπει σημαντική μείωση των προστίμων και αναθεώρηση της διαδικασίας κατεδάφισης καθώς με το σημερινό πλαίσιο είναι δύσκολο να γίνουν κατεδαφίσεις". Τα έσοδα από την ρύθμιση για τα αυθαίρετα θα χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο το οποίο στο τέλος του χρόνου, ανάλογα και με την ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ρύθμιση, προβλέπεται να έχει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, για τη διαχείριση του οποίου θα υπάρξει τεχνική βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα.
Για τους λοιπούς τομείς δράσης του υπουργείου ο προγραμματισμός προβλέπει τα εξής:
-Δασικοί χάρτες: μέσα στον Ιούλιο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες για τους νομούς Ηλείας, Έβρου, Καβάλας, και τις περιοχές Σταμάτα, Κηφισιά, Δροσιά και Φυλή της Αττικής. Παράλληλα εξετάζονται οι περίπου 3.000 ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για τις προηγούμενες αναρτήσεις στις περιοχές Μαραθώνα - Πεντέλης.
-Κτηματολόγιο: Εξετάζεται η είσοδος στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα εισφέρει τεχνολογία προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί το 2020. "Αν πάμε όπως πάμε, το έργο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στην ώρα του", τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. "Πρέπει να προσελκύσουμε κεφάλαια και τεχνολογία από τον ιδιωτικό τομέα".
-Περιβαλλοντική αδειοδότηση: την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Θα προβλέπει μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση, κατάργηση της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατάργηση των συνυπογραφών, μείωση του χρόνου αδειοδότησης στο επίπεδο του μέσου όρου της ΕΕ, υποχρεωτική ασφάλιση έργων για αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημιάς.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ακόμη ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την επένδυση της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός".
-Διαχείριση αποβλήτων: ολοκλήρωση του προγράμματος παύσης λειτουργίας των 99 ΧΑΔΑ (έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί) και αποκατάστασης ως τα μέσα του 2012. Για την Κερατέα ο υπουργός είπε ότι θα επιδιώξει να βρεθεί λύση που να διασφαλίζει ότι το έργο θα γίνει με τρόπο ισορροπημένο για τους κατοίκους, χωρίς να αποκλείεται καμία τεχνολογία επεξεργασίας.
-Πετρελαιοκίνηση: το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου περιλαμβάνεται ακόμη το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων που εκκρεμούν, η αναθεώρηση του εθνικού και περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού, η ολοκλήρωση και θεσμοθέτηση ρυθμιστικών σχεδίων, η εφαρμογή του νέου τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών σε συνδυασμό με αναθεώρηση του ΓΟΚ, η εκτέλεση έργων αποχέτευσης, βιολογικών καθαρισμών και ύδρευσης σε όλη τη χώρα και ο διπλασιασμός του ποσοστού απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το περιβάλλον, από 10% που είναι σήμερα, σε 20 % ως το τέλος του χρόνου.