Από μια «κλωστή» η πορεία του Χρέους -Φουντώνουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του - iefimerida.gr

Από μια «κλωστή» η πορεία του Χρέους -Φουντώνουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του

Από μια «κλωστή» η πορεία του Χρέους -Φουντώνουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Δεδομένη θεωρούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού Χρέους πολιτικοί αναλυτές και οικονομολόγοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κρατώντας μια επιφύλαξη μόνο ως προς τον χρόνο που θα ληφθεί η σχετική απόφαση. Από την πλευρά της η Αθήνα επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις- τουλάχιστον επισήμως- από τις συζητήσεις για την αναγκαιότητα νέου «κουρέματος», ακολουθώντας τη τακτική που εφάρμοσε στη πρόσφατη επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Ήδη το ΔΝΤ, με φόντο τη συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό «κενό» των περίπου 11 δισ ευρώ, έστειλε, πάντως, μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το πρώτο «ψαλίδισμα». Το Ταμείο υπολογίζει ότι αυτό το «ψαλίδισμα» πρέπει να ανέρχεται σε 4 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 8 δισ ευρώ έτσι ώστε το Χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι στις 27 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό όφελος από ένα τέτοιο "ψαλίδισμα" είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ, λόγω της απαλλαγής από τους σχετικούς τόκους.

Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του Χρέους "φουντώνουν" λόγω του ύψους του- όπως ξεκάθαρα αναφέρει το ΔΝΤ στη τελευταία του Έκθεση- αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Πρώτη βασική παράμετρος είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο πρέπει να ανέρχεται στα 2,8 δισ ευρώ το 2014, στα 5,7 δισ ευρώ το 2015, στα 9 δισ ευρώ το 2016 και στα περίπου 8,5 δισ ευρώ ετησίως έως το 2030. Ο κίνδυνος είναι ότι εάν διατηρηθεί σε μηδενικά επίπεδα, το Χρέος θα βρίσκεται στο 148% του ΑΕΠ το 2020 με τάση για περαιτέρω αύξηση. Δεύτερη παράμετρος είναι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, που πρέπει να είναι της τάξης του 0,2% το 2014, 3,7% το 2015, 4,9% το 2016 και να διατηρηθεί στα επίπεδα του 4% έως το 2020. Στη περίπτωση χαμηλότερων ρυθμών κατά 1 μονάδα, το Χρέος θα βρίσκεται στο 134% του ΑΕΠ το 2020 αλλά με πτωτική τάση. "Κλειδί" χαρακτηρίζονται και οι αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες προσδοκώνται 22 δισ ευρώ έως το 2020. Στη περίπτωση που εισπραχθούν τα μισά, το Χρέος θα βρεθεί στο 128% του ΑΕΠ αλλά με έντονα πτωτική τάση. Και στις τρεις περιπτώσεις, το Χρέος χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ