Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ίδρυση της αστυνομικής επιχείρησης «Ξένιος Ζευς», ωστόσο οι ανακοινώσεις του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αμαυρώνουν τα γενέθλια, αφού γίνεται λόγος για καταχρηστικές και αυθαίρετες πρακτικές που στιγματίζουν τους μετανάστες.
Η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς», χρησιμοποιώντας το όνομα του αρχαίου θεού της φιλοξενίας, δημιουργήθηκε με σκοπό να «καθαρίσει» την πόλη, τηρώντας ωστόσο τις αρχές της φιλοξενίας και της ανεκτικότητας και δείχνοντας σεβασμό στον μετανάστη ως άνθρωπο.
Ωστόσο όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει, αντίθετα, αρκετά δυσάρεστα και συχνά ρατσιστικά περιστατικά αμαυρώνουν το όνομα της επιχείρησης.
Χαρακτηριστικό περιστατικό είναι ο πρόσφατος θάνατος του Μοχάμεντ Χασάν στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου, όπου βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο του 2012, αφού όπως ανακοίνωσε το Δίκτυο για την Υπεράσπιση Προσφύγων και Μεταναστών, ο αφγανός πρόσφυγας, παρ' ότι βαριά ασθενής επί πολύ καιρό, μεταφέρθηκε πολύ αργά στο Σισμανόγλειο, όπου και κατέληξε.
Οπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε πρόσφατη σχετική έκθεση του με τίτλο «Ανεπιθύμητοι Επισκέπτες»: «Στο διάστημα από τις 4 Αυγούστου 2012 ως τις 22 Φεβρουαρίου 2013 σχεδόν 85.000 άτομα αλλοδαπής καταγωγής είχαν υποστεί έλεγχο από την Αστυνομία στους δρόμους της Αθήνας και είχαν προσαχθεί σε αστυνομικό τμήμα για εξέταση των εγγράφων ταυτότητάς τους και του νομικού καθεστώτος τους. Εξ αυτών μόνο οι 4.811 (περίπου 6%) διαπιστώθηκε ότι διέμεναν παράνομα στην Ελλάδα.»
Καυστική στο σύνολο της η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού αναφέρει ότι αιτίες της συμπεριφοράς αυτής είναι όχι μόνο η οικονομική κρίση αλλά και η επί σειρά ετών κακή διαχείριση των πολιτικών μετανάστευσης και ασύλου, ενώ σημειώνει ότι ο κ. Δένδιας και οι άλλοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τα ευρήματά της έκθεσης.