Γενετιστές: Ο Αδάμ και η Εύα έζησαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια στην Αφρική και δεν συναντήθηκαν ποτέ - iefimerida.gr

Γενετιστές: Ο Αδάμ και η Εύα έζησαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια στην Αφρική και δεν συναντήθηκαν ποτέ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο μονοπάτι της ανθρώπινης δημιουργίας κατάφεραν να διεισδύσουν γενετιστές από το πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι οποίοι μετά από έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο «Αδάμ» ο πρώτος άνδρας και η «Εύα» η πρώτη γυναίκα έζησαν στην Αφρική πριν από περίπου 135.000 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Κάρλος Μπουσταμάντε του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", ανέλυσαν γενετικά το γονιδίωμα του χρωμοσώματος Υ 69 ανδρών από επτά διαφορετικούς πληθυσμούς της Γης, την Ναμίμπια, το Κογκό, την Γκαμπόν, τη Σιβηρία, το Μεξικό, την Καμπότζη, το Πακιστάν και την Αλγερία και αντίστοιχα έγινε ανάλυση γενετικών δειγμάτων από 24 γυναίκες. Οι έρευνες κατέληξαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  • Σχεδόν όλοι οι σημερινοί άνδρες προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο (τον αντίστοιχο χριστιανικό «Αδάμ»)ο οποίος ζούσε στην Αφρική πριν από 120.000 έως 156.000 χρόνια.
  • Σχεδόν όλες οι γυναίκες προέρχονται από μια κοινή γενετική πρόγονο (την αντίστοιχη χριστιανική Εύα), η οποία έζησε στην Αφρική πριν από περίπου 99.000 έως και 148.000 χρόνια.

Η έννοια των «γενετικών Αδάμ και Εύας» είναι διαφορετική από εκείνη των «βιβλικών Αδάμ και Εύας», δηλαδή των πρώτων ανθρώπων του πλανήτη μας. Ο γενετικός Αδάμ και η αντίστοιχη Εύα στην ουσία αφορούν δύο ανθρώπους που ζούσαν πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και των οποίων η γενετική -αρσενική ή θηλυκή- κληρονομιά συνεχίζεται να εμφανίζεται μέχρι σήμερα στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων.

Δεν ήσαν ούτε οι μόνοι άνθρωποι που ζούσαν τότε, ούτε οι μόνοι που έχουν αφήσει το γενετικό «αποτύπωμά» τους στους σημερινούς ανθρώπους. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιθανό, ο «Αδάμ» και η «Εύα» να μην συναντήθηκαν ποτέ, ούτε να ζευγάρωσαν μεταξύ τους. Απλώς ήσαν αρκετά τυχεροί, ώστε ένα μέρος του DNA τους να φθάσει αδιάσπαστο μέχρι τους σύγχρονους μακρινούς απογόνους τους, ενώ οι υπόλοιποι πρόγονοί μας δεν είχαν ανάλογη γενετική τύχη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ