Δριμύ κατηγορώ εναντίον της κυβέρνησης για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του κόμματος «δημιουργία, ξανά!» Θάνος Τζήμερος, ο οποίος κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών πως «είδε όνειρο» για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και για παραλογισμό και πολυπλοκότητα.
Σε ανακοίνωση του με τίτλο «πες μου που θα το πιείς να σου πω πόσο κάνει», ο κ. Τζήμερος, κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών για ασάφεια όσον αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δηλώνοντας ειρωνικά: «Προσοχή! Μην αλλάξετε γνώμη για το πού θα καταναλώσετε αναψυκτικό, θα μπείτε σε περιπέτεια! Αν κανείς ξεκινάει την κατανάλωση αναψυκτικού εντός εστιατορίου και συνεχίζει εκτός, θα ζυγίζεται η ποσότητα που καταναλώθηκε εντός ώστε να γίνει... επιμερισμός του επιπλέον ΦΠΑ στη ποσότητα που δεν έχει καταναλωθεί εντός; Θα τοποθετηθούν ειδικές φορολογικές ζυγαριές στις εξόδους των επιχειρήσεων εστίασης και θα ζυγίζονται όλα τα αναψυκτικά, ώστε να χρεώνεται η προκύπτουσα διαφορά ΦΠΑ;».
Συνεχίζοντας, ο κ. Τζήμερος επισημαίνει πως «μόνο το παραπάνω λείπει από την φορολογική νομοθεσία για να ολοκληρωθεί το «όνειρο» που είδε ο νομοθέτης», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για «διαχρονικό παραλογισμό, πολυπλοκότητα, αντιφάσεις», με σκοπό να «θησαυρίζουν οι αξιωματούχοι του Υπουργείου μέσα από τη φάμπρικα των σεμιναρίων και των βοηθημάτων κι όλα τα άλλα που συνιστούν το διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό, ηλίθιο, αντιπαραγωγικό και θανατηφόρο για την ανάπτυξη κράτος μας» και υποστηρίζει πως πρέπει να ισχύσει ο ίδιος ΦΠΑ για όπου και εάν γίνεται η κατανάλωση των αναψυκτικών.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Τζήμερου:
Πες μου πού θα το πιείς, να σου πω πόσο κάνει!
Ευτυχώς ο Γ.Γ. του Υπ.Οικ. το διευκρίνισε. Ο προσωρινά μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, που από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή, διαφοροποιείται μόνο στα αναψυκτικά. Αν τα πιεις εντός επιχείρησης, 13%. Αν τα πιεις έξω, 23%. Τα φαγητά, μέσα – έξω, στο 13%.
Επομένως, προσοχή! Μην αλλάξετε γνώμη για το πού θα καταναλώσετε αναψυκτικό, θα μπείτε σε περιπέτεια! Αν κανείς ξεκινάει την κατανάλωση αναψυκτικού εντός εστιατορίου και συνεχίζει εκτός, θα ζυγίζεται η ποσότητα που καταναλώθηκε εντός ώστε να γίνει... επιμερισμός του επιπλέον ΦΠΑ στη ποσότητα που δεν έχει καταναλωθεί εντός; Θα τοποθετηθούν ειδικές φορολογικές ζυγαριές στις εξόδους των επιχειρήσεων εστίασης και θα ζυγίζονται όλα τα αναψυκτικά, ώστε να χρεώνεται η προκύπτουσα διαφορά ΦΠΑ;
Μόνο το παραπάνω λείπει από την φορολογική νομοθεσία για να ολοκληρωθεί το «όνειρο» που είδε ο νομοθέτης. Όλα τα άλλα είναι εκεί. Ο διαχρονικός παραλογισμός, η πολυπλοκότητα, οι αντιφάσεις, η αδυναμία ελέγχου και εφαρμογής του νόμου, η πάγια δυνατότητα για διαφορετικές ερμηνείες ώστε οι ελεγκτές να μπορούν να είναι ελαστικοί ή αυστηροί κατά το δοκούν, η περιπτωσιολογία, το υπόβαθρο για να θησαυρίζουν οι αξιωματούχοι του Υπουργείου μέσα από τη φάμπρικα των σεμιναρίων και των βοηθημάτων κι όλα τα άλλα που συνιστούν το διεφθαρμένο, γραφειοκρατικό, ηλίθιο, αντιπαραγωγικό και θανατηφόρο για την ανάπτυξη κράτος μας.
Το μαρτύριο πρέπει να τελειώνει. Η «Δημιουργία, ξανά!» ζητά να ισχύσει η ...επαναστατική διάταξη για ίδιον ΦΠΑ όπου κι αν καταναλώνεται το αναψυκτικό! Κι επειδή, είναι πια φως φανάρι, κανένας δεν ενδιαφέρεται για ανάπτυξη, επαναλαμβάνουμε, ξανά και ξανά, τι χρειάζεται για να πάρει μπρος η παραγωγική μηχανή της χώρας:
- Λογικό, απλό και προ παντός σταθερό για τα επόμενα 10 χρόνια φορολογικό πλαίσιο για να μπορείς να φτιάξεις ένα στοιχειώδες business plan!
- Άμεση κατάργηση του απηρχαιωμένου, σαδιστικού και κυρίως αναποτελεσματικού Κώδικα (ΚΦΑΣ ή ΚΒΣ).
- Ενιαίος φορολογικός συντελεστή 15% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ανταγωνιστικός των γειτόνων μας (Κύπρου, Βουλγαρίας, Τουρκίας). Σε όλη την ιστορία του ανθρώπου ο λογικός φόρος διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 10% των εισοδημάτων (η λεγόμενη δεκάτη). Αποκλίσεις υπήρξαν μόνο σε ιδιαίτερα ταραγμένες ή διεφθαρμένες περιόδους διακυβέρνησης, και σχεδόν πάντα προκαλούσαν επαναστάσεις.
- Μηχανογράφηση παντού, γιατί οι υπολογιστές δεν... λαδώνονται και διασύνδεση όλων των Δ. Υπηρεσιών.
- Σοβαρότητα και γνώση του πώς λειτουργεί η αγορά, όταν σχεδιάζονται αποφάσεις που έχουν οικονομικές συνέπειες.