Δεν ήταν τελικά και τόσο «αναίμακτη» η τελευταία διαπραγμάτευση του υπουργείου Οικονομικών με την Τρόικα για το δημοσιονομικό «κενό» 2013- 2014, καθώς τα νοικοκυριά φορτώθηκαν για μια ακόμα χρονιά την αποκαλούμενη εισφορά αλληλεγγύης, αφού τα διαρθρωτικά μέτρα δεν ήταν αρκετά.
Η... έκπληξη του Μνημονίου ήταν λοιπόν η παράταση της έκτακτης εισφοράς και στα εισοδήματα του 2016, άρα και στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, καθώς όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, έπρεπε να καλυφθεί η «τρύπα» που άνοιγαν η μη εφαρμογή της εισφοράς 0,2% στις επιχειρήσεις αλλά και η αποφυγή περικοπών σε εν ενεργεία ένστολους και απόστρατους. Ωστόσο, αυτή η έκπληξη μπορεί να αποδειχθεί μικρή εάν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες της Τρόικα και για τον Ενιαίο Φόρο.
Προετοιμάζοντας το έδαφος για αυτό που έρχεται με την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, η Κομισιόν διατυπώνει κατ' αρχήν έντονες επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο δημοσιονομικό σχεδιασμό, η υπερφόρτωση των νοικοκυριών στο δεύτερο εξάμηνο με φόρους εισοδήματος και ακινήτων, οι αρρυθμίες που παρατηρούνται στη συλλογή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η μικρότερη του αναμενομένου ανταπόκριση στις ρυθμίσεις οφειλών. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι η Κομισιόν κρούει εκ νέου το κώδωνα στο οικονομικό επιτελείο, για τον σχεδιαζόμενο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, για τον οποίο στην πραγματικότητα ποτέ δεν πείστηκε.
Έχοντας ήδη ξεκινήσει η επεξεργασία του τελικού σχεδίου, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η οριστική αξιολόγηση του νέου Φόρου θα γίνει το Σεπτέμβριο, με στόχο έσοδα 2,7 δισ ευρώ ή 2,9 δισ ευρώ εάν καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Όπως τονίζεται, όμως, εάν δεν διασφαλίζεται με σιγουριά ο στόχος αυτός, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη παράταση των μέτρων που ισχύουν ήτοι τη διατήρηση του Τέλους μέσω της ΔΕΗ, για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο!