Πέντε φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Γεωργία - iefimerida.gr

Πέντε φωτορεπόρτερ συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Γεωργία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αστυνομία στην Γεωργία συνέλαβε στη διάρκεια της νύχτας πέντε φωτορεπόρτερ, μεταξύ των οποίων και ο προσωπικός φωτογράφος του προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, οι οποίοι σύμφωνα με συγγενείς τους κρατούνται από την υπηρεσία αντικατασκοπείας.

Ο Ζουράμπ Κουρτσικίτζε, φωτογράφος του πρακτορείου European Pressphoto, ο Σαχ Αϊβάζοφ του Associated Press, ο φωτογράφος Γκιόργκι Αμπνταλάτζε και ο προεδρικός φωτογράφος Ιράκλι Γκεντενίτζε μαζί με τη φωτογράφο σύζυγό του Νατία, τέθηκαν υπό κράτηση, δήλωσαν σήμερα συγγενείς και συνάδελφοί τους.

Ο Γκεντενίτζε και η σύζυγός του συνελήφθησαν στο σπίτι τους στη διάρκεια της νύχτας, είπε η μητέρα του συλληφθέντος, Μαρίνα, στο Ρόιτερς. Η ίδια πρόσθεσε ότι η αστυνομία της τηλεφώνησε αργότερα και την ενημέρωσε ότι το ζευγάρι κρατείται από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας.

Η σύζυγος του Αμπνταλάτζε, Νέικο, δήλωσε ότι ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στις συλλήψεις της είπε ότι η υπόθεση αφορά κατηγορίες για κατασκοπεία.

"Ηρθαν στις 2 πμ, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν φωτογραφικές μηχανές, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα," τόνισε η ίδια στο Ρόιτερς.

Η αστυνομία στη Γεωργία έχει συλλάβει δεκάδες ανθρώπους με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό της Ρωσίας κατά την τελευταία τριετία μετά τον σύντομο πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας με αφορμή την αποσχισθείσα Νότιο Οσετία.

Σήμερα, μάλιστα, γεωργιανό δικαστήριο καταδίκασε εννέα ανθρώπους - ρώσους και γεωργιανούς υπηκόους - σε πολυετείς ποινές κάθειρξης με την κατηγορία της κατασκοπείας για την Ρωσία, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ.

Το δικαστήριο στην πόλη της Μαύρης Θάλασσας, Μπατούμι, έκρινε ότι οι καταδικασθέντες εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες το διάστημα 2006-2010.

Ο ηγέτης του δικτύου κατασκόπων ονομάζεται Γιούρι Σκριλίνκοφ και είνει ρώσος υπήκοος. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ετών, σύμφωνα με το Ιντερφαξ.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι και δύο πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας της Γεωργίας, που κρίθηκαν ένοχοι ότι συνεργάστηκαν με το Κρεμλίνο κατά την διάρκεια του πρόσφατου πολέμου το 2008.

Η Μόσχα κατηγορεί την φιλο-δυτική κυβέρνηση του Σαακασβίλι, η οποία ανέλαβε την εξουσία το 2003 με την Επανάσταση των Ρόδων, για αντι-ρωσική υστερία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ