Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

70Με αίμα βάφτηκαν για ακόμη μία φορά οι δρόμοι μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του πρώην προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν πως τουλάχιστον 31 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο χθες από την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας κατά διαδηλωτών υπέρ του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

«Δεν πυροβολούσαν για να τραυματίσουν, αλλά για να σκοτώσουν», ανακοίνωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο εκπρόσωπός των Αδελφών Μουσουλμάνων Γκεχάντ ελ Χάνταντ, προσθέτοντας ότι τα θύματα έφεραν τραύματα στο κεφάλι και το στήθος.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε ανακοινώσει πως οι νεκροί ήταν 23, προσθέτοντας πως οι ξεπερνούν τους 500.

Μολονότι ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, ο ελ Χάνταντ πρόσθεσε πως όλα τα θύματα συμμετείχαν στη διαδήλωση.

Οι πιο αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Νασρ, αλλά και στην Αλεξάνδρεια, ενώ, με το πρώτο φως της ημέρας η βίαια αντιπαράθεση συνεχίστηκε.

Οι αναφορές που έρχονται από το αραβικό δίκτυο Aljazeera κάνουν λόγο για περίπου 200 άτομα, στην πλειοψηφία γυναίκες και παιδιά, εγκλωβισμένα μέσα σε ένα τζαμί, ενώ ο χώρος πολιορκείται από οπλισμένους οπαδούς.

Σε πρωινή τους ανακοίνωση οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» καταγγέλλουν ότι άλλοι δέκα υποστηρικτές του Μόρσι βρήκαν το θάνατο το πρωί του Σαββάτου από επίθεση που δέχθηκαν επί της οδικής αρτηρίας προς το αεροδρόμιο του Καΐρου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές.

Το κινητό νοσοκομείο των υποστηρικτών του Μόρσι στο τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουΐγια, στο βορειοανατολικό προάστιο του Καΐρου Νασρ Σίτι, έκανε λόγο για 10 νεκρούς στις συγκρούσεις με την αστυνομία στον δρόμο προς το αεροδρόμιο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, υπογραμμίζοντας πως ο απολογισμός αυτός δεν έχει διασταυρωθεί από ιατρικές πηγές.

Οσον αφορά τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς που βρίσκεται, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχει μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία όπου και κρατείται από τις 3 Ιουλίου όταν σημειώθηκε το πραξικόπημα.

Το επίσημο πρακτορείο MENA, πάντως, μεταδίδει πως το δικαστήριο του Καϊρου έχει δώσει εντολή για προφυλάκιση του Μόρσι με την κατηγορία συμμετοχής του σε συνωμοσία με τη Χαμάς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Aljazeera,πάντως, αναβάζει κατά πολύ τον αριθμό των θυμάτων μεταδίδοντας πως 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 4.500 τραυματίσθηκαν στα πρωϊνά βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στα περιθώρια ολονύκτιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οπαδοί του Μόρσι κοντά σε τέμενος του Καΐρου.

Προειδοποιεί ο στρατός – Ψυχραιμία συνιστά ο ΟΗΕ

Ο στρατός από την πλευρά του καλεί τους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ έχει προειδοποιήσει πως αν συνεχιστούν οι βίαιες συγκρούσεις θα απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε και την αντίδραση του ΟΗΕ με τον εκπρόσωπο του οργανισμού να καλεί τον στρατό να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει ειρηνικές διαδηλώσεις. Τα μέτρα που παίρνουν οι τοπικές αρχές πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0
Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1
Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2
Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3
Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 4
Στα πρόθυρα εμφυλίου ξανά η Αίγυπτος – Πάνω από 70 νεκροί σε νέα βίαια επεισόδια [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ