Αποκλείουν πηγές από τις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο στην έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα που αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα να συμπεριλαμβάνεται πρόταση για μείωση του κατώτατου μισθού. Η Κομισιόν, ουσιαστικά απορρίπτει το σχετικό ζήτημα που έθεσε εμμέσως το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την κατάσταση στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι πρόθεση είναι η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για τη διασφάλιση ελάχιστου εισοδήματος, που, εφόσον πετύχει, θα διευρυνθεί για το σύνολο των πολιτών.
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο αξιωματούχος της Κομισιόν αναγνωρίζει την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού ύψους 3,8 με 4 δισ. ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2014, θέμα το οποίο προέρχεται κυρίως από την άρνηση κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν την περίοδο ωρίμανσης ορισμένων ομολόγων που διακατέχουν. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το ζήτημα αυτό αναμένεται να επιλυθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης που θα αρχίσει το Σεπτέμβριο.
Εμφανίστηκε, πάντως, καθησυχαστικός ότι το κενό αυτό που δεν είναι μεγάλο και μπορεί να καλυφθεί με διάφορους τρόπους, είτε με νέα δάνεια, είτε με ενδεχόμενο απόθεμα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ή ακόμη και με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας, υπογράμμισε.
Οσον αφορά το άλλο μεγάλο ζήτημα, το ύψος του ελληνικού Χρέους, η ίδια πηγή παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός γύρω από το εν λόγω θέμα. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος τον Απρίλιο του 2014 και το αν θα «κουρευτεί» ή όχι θα εξαρτηθεί από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 αλλά και από την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την πλευρά της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποια μέτρα θα μπορουσε να μειωθεί το Χρέος.
Η ίδια πηγή εμφανίστηκε βέβαιη για τη σταθερότητα της δικομματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς την, μάλιστα, πιο συνεκτική σε σχέση με την προηγούμενη τρικομματική, αλλά τόνισε, από την άλλη πλευρά ότι υπάρχουν πάντα πολιτικοί κίνδυνοι για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.
Τα θέματα στα οποία υπάρχει πρόοδος και αυτά που μένουν ανοιχτά
Οπως τόνισε η πηγή από τις Βρυξέλλες έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και στον τραπεζικό τομέα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, λέγοντας πως υπάρχουν ενδείξεις μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.
Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη διοικητική μεταρρύθμιση καθώς η Τρόικα θεωρεί ότι η Αθήνα έχει μείνει πίσω.
Βλέπει σημάδια ανάκαμψης το 2014
Σχετικά με τις μακροοικονομικές εξελίξεις, ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι σε γενικές γραμμές οι προοπτικές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, καθώς αναμένεται ανάκαμψη το 2014 και επιτάχυνση το 2015.
Σημείωσε, πάντως, ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ανεργία που έχει φτάσει το 27%. Η ανεργία παραμένει μεγάλη πρόκληση, είπε και προς το σκοπό αυτό λαμβάνονται μέτρα για τη δημιουργία προγραμμάτων προς όφελος 50.000 ανέργων το δεύτερο εξάμηνο του 2013, με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά και προγράμματα για 350.000 νέους.
Θετικό στοιχείο είναι η βελτίωση στη δημοσιονομική προσαρμογή που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ, τόνισε.
Για το 2012 είπε ότι το πρωτογενές έλλειμμα ήταν 1,3%, καλύτερο από το 1,5% που υπολόγιζε η Επιτροπή ενώ για το 2013 σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».
Αναφορικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο έκανε λόγο για πρόοδο σε ποσοτικό επίπεδο και ότι πλέον υπάρχει ανάγκη για πρόοδο και σε ποιοτικό επίπεδο.
Από το τέλος του 2010 έως το τέλος του 2012 έχουν αποχωρήσει 120.000, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος από τους 150.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν έως το 2015, σημείωσε. Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπαχθούν στο σχέδιο κινητικότητας άλλοι 12.500 υπάλληλοι, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 25.000 έως το τέλος του 2013.