Εντός 35 ημερών, μέχρι τις 30 Αυγούστου που λήγει η προθεσμία για το λήγοντα ΑΦΜ σε μηδέν, πρέπει να υποβληθούν 3.500.000 φορολογικές δηλώσεις. Λογικό να παραμένει ο κίνδυνος κατάρρευσης του Taxisnet.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι και τις 22 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 2.590.786 φορολογικές δηλώσεις. To σύνολο των δηλώσεων που εκτιμάται πως θα υποβληθεί φέτος υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 6.000.000.
Εντός των ημερών, άλλωστε, ταχυδρομούνται τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως 31 Ιουλίου, οι αποδέκτες των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι το σύστημα Taxisnet στις 22/07/2013 ανταποκρίθηκε στο πολύ μεγάλο φορτίο δηλώσεων, στη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκαν συνολικά 262.000 έντυπα (Ε1, Ε2 και Ε3). Το ΥΠΟΙΚ προσθέτει πως «η ΓΓΠΣ λαμβάνει όλα τα μέτρα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και καλεί τους φορολογούμενους και τους λογιστές να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή και να σπεύσουν να υποβάλουν έγκαιρα τις φορολογικές δηλώσεις και να μην περιμένουν τη λήξη των προθεσμιών». Οι κίνδυνοι όμως παραμένουν, αφού τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι είναι τεράστια.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΓΓΠΣ προκύπτει πως ο μεγαλύτερος ημερήσιος όγκος των δηλώσεων υποβλήθηκε στις 22 Ιουλίου και έφτασε σε 159.160, επειδή έληγε η προθεσμία για τα ψηφία 1 και 2. Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας και καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα λειτουργίας του taxis, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να χορηγήσει παράταση για τα δύο ψηφία (1 και 2) μέχρι και τις 26 Ιουλίου.
Ο αριθμός των εντύπων που έχει υποβληθεί συγκεντρωτικά από τις 24 Μαΐου φτάνει σε 3.983.132, καθώς εκτός από τα έντυπα Ε1 (2.590.786) συνυποβλήθηκαν 1.156.863 έντυπα Ε2 και 235.483 έντυπα Ε3.
Με βάση τον αριθμό των δηλώσεων που απομένουν, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία υποβολής, μέχρι τις 30 Αυγούστου, η ροή της υποβολής θα πρέπει να είναι περίπου 100.000 έντυπα Ε1 την ημέρα, συν βέβαια τα Ε2 και Ε3 που επιβαρύνουν επιπλέον τη λειτουργία του κόμβου του taxis.
Ο γ.γ. Δημόσιων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε πως θα τηρηθούν οι επόμενες προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων.
Ωστόσο, στο ερώτημα εάν εξετάζεται να δοθεί και νέα παράταση είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος, αλλά άφησε και νέο «παράθυρο» λέγοντας πως «παρακολουθούμε την πορεία της υποβολής των δηλώσεων». Διευκρίνισε επίσης ότι η χορήγηση νέας παράτασης δεν είναι θέμα μόνο της γ.γ. Εσόδων, αλλά του υπουργείου Οικονομικών.
Τα κριτήρια για τις ανέλεγκτες υποθέσεις
Αλλαγές στα κριτήρια επιλογής των προς έλεγχο ανέλεγκτων υποθέσεων επέρχονται με βάση το πόρισμα στη σχετική μελέτη της επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του γεν. γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, προβλέπονται ότι:
1. Η επιλογή των προς έλεγχο ανέλεγκτων υποθέσεων και των οικονομικών ετών αυτών θα γίνεται βάσει των κριτηρίων που καθορίστηκαν με το υπ' αριθμ. 17/28.6.2013 πόρισμα, της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε με την υπ' αριθμ. Δ6Α 1027061 ΕΞ 2013/14.2.2013 απόφαση του υπουργού Οικονομικών «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση των κριτηρίων - κανόνων επιλογής υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών προς έλεγχο, όπως τροποποιήθηκε με την με αρ. Δ6Α 1055574 ΕΞ 2013/1.4.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
2. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του Ν. 3842/2010 όπως ισχύουν, στις επιλεγμένες υποθέσεις θα προσδιορίζεται και η προς έλεγχο χρήση ή χρήσεις, με βάση τα επιμέρους στοιχεία της υφιστάμενης μοριοδότησης (ύψος μορίων ανά χρήση).
3. Ο προϊστάμενος της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας υποχρεούται να προτείνει στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων υποθέσεις για επιλογή, με βάση επιβαρυντικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του.
4. Τα κριτήρια που προβλέπονται από την παράγραφο 1 της παρούσας δύνανται να τροποποιούνται με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ελέγχων και των νέων διαθέσιμων στοιχείων της υπηρεσίας.