Φρικαλεότητες στο βωμό της παράδοσης – 30 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων - iefimerida.gr

Φρικαλεότητες στο βωμό της παράδοσης – 30 εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ταινία «Λουλούδι της Ερήμου» που περιέγραφε τη ζωή του διάσημου μοντέλου Γουόρις Ντίρι ευαισθητοποίησε λίγο την κοινή γνώμη, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανή για να σταματήσει τη βαρβαρότητα των ακρωτηριασμών των γυναικείων γεννητικών οργάνων σε Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.

Η συγκεκριμένη τελετή είναι παράδοση που θεωρείται πως προστατεύει την αγνότητα των μικρών κοριτσιών. Τουλάχιστον 125 εκατομμύρια εν ζωή γυναίκες εκτιμάται πως έχουν υπάρξει θύματα της εν λόγω παράδοσης.

Σύμφωνα με έκθεση της Unicef σήμερα και κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας με ακρωτηριασμό κινδυνεύουν περίπου 30 εκατ. ανήλικα κορίτσια. Ο τελετουργικός ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μία παράδοση που εξακολουθεί να ασκείται σε τουλάχιστον 29 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καθώς πιστεύεται πως προστατεύει την αγνότητα των κοριτσιών.

Τουλάχιστον 125 εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται σήμερα εν ζωή έχουν υπάρξει θύματα γεννητικών ακρωτηριασμών, σύμφωνα με την έκθεση της Unisef, η οποία χαιρετίστηκε ως η πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για το επίμαχο ζήτημα.

Σε πολλές χώρες, ο ακρωτηριασμός είναι ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο στις τοπικές μουσουλμανικές κοινότητες, αλλά ασκείται και από άλλες θρησκευτικές ομάδες.

Όπως επισημαίνει η μελέτη της Unisef, ο ακρωτηριασμός νεαρών κοριτσιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα, το Τζιμπουτί και η Αίγυπτος, αλλά είναι πολύ σπανιότερη πρακτική σε χώρες όπως το Καμερούν και η Ουγκάντα.

Ο ΟΗΕ κατατάσσει των ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων ως ένα μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της Unisef, Γκίτα Ράο Γκούπτα, να τονίζει πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μειωθούν τα θύματα αυτής της παράδοσης.

«Αυτό που καθίσταται προφανές από την έκθεση είναι πως η νομοθεσία δεν αρκεί [...] Η πρόκληση που έχουμε τώρα είναι να αφήσουμε κορίτσια και γυναίκες, αγόρια και άνδρες, να μιλήσουν φωναχτά και να ανακοινώσουν πως θέλουν το τέλος αυτής της βλαβερής πρακτικής», συμπλήρωσε η κ. Ράο Γκούπτα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ