Σε «κόκκινο πανί» για την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου αλλά και για συναδέλφους του βουλευτές έχει μετατραπεί ο Κώστας Καρτάλης. Και τούτο διότι διαφωνεί δημοσίως και ανοιχτά με πάρα πολλά σημεία της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, υιοθετώντας τις θέσεις των πρυτάνεων. Σε τέτοιο βαθμό που του έχουν κολλήσει το παρατσούκλι «ο πρύτανης»! Στη συνεδρίαση του ΚτΕ Παιδείας χθες μάλιστα δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ του κ. Καρτάλη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Πρωτόπαπα ο οποίος πήρε το λόγο και άρχισε να αναπτύσσει τις θέσεις του. Κάθε φορά που αναφερόταν τους πρυτάνεις, ο βουλευτής Μαγνησίας τον έκοβε και επιχειρηματολογούσε υπέρ τους. «Ε, πάψε επιτέλους να με διακόπτεις. Εμφανίζεσαι ως ο εκπρόσωπος των πρυτάνεων εδώ μέσα!» αγανάκτησε ο κ. Πρωτόπαπας. Ο κ. Καρτάλης διαμαρτυρήθηκε έντονα λέγοντας «τι είναι αυτά που λες; Δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις», ο Πρωτόπαπας το 'ριξε στην πλάκα και η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά.
Βασικό σημείο τριβής στη συζήτηση των βουλευτών στο ΚτΕ Παιδείας στάθηκε και ο τρόπος διοίκησης των πανεπιστημίων, με Σπύρο Βούγια και Λεωνίδα Γρηγοράκο να εκφράζουν φόβους για "απορρόφηση" όλων των εξουσιών από τις νυν εκλεγμένες πρυτανικές αρχές υπέρ των προβλεπόμενων συμβουλίων διοίκησης. Οι βουλευτές δεν διαφώνησαν με τη συγκρότηση συμβουλίων, ζήτησαν όμως να έχουν απλά ελεγκτικό και υποστηρικτικό ρόλο και να μην χειρίζονται τα κρίσιμα θέματα λειτουργίας των ιδρυμάτων, καθώς επίσης οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να συνεχίσουν να εκλέγονται με το υφιστάμενο σύστημα.
Το θέμα του ασύλου έθιξαν τουλάχιστον δύο βουλευτές, οι Μιχάλης Παντούλας και Θανάσης Οικονόμου, ζητώντας ξεκάθαρη διάταξη για την κατάργησή του και όχι ενδιάμεσες λύσεις, ενώ ενστάσεις για άλλες διατάξεις κατέθεσαν οι Μιχάλης Κατρίνης, Χρύσα Αράπογλου και Πέμυ Ζούνη. Οι δύο κυρίες μάλιστα ζήτησαν και μικρή αναβολή στην ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς "δεν θα δινόταν θετική εικόνα" από την ψήφισή του την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (μια και το νομοσχέδιο είναι άσχετο από τον εφαρμοστικό και, θεωρητικά, δεν πιέζει ο χρόνος) ενώ θα ικανοποιούνταν εν μέρει και οι ακαδημαϊκοί. Η Σούλα Μερεντίτη, πάλι, ζήτησε να έρθει ταχύτατα, εντός του Ιουλίου, καθώς και να μην τεθούν θέματα Παιδείας στα δημοψηφίσματα που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο.
Μιλώντας πάντως στο Βήμα FM, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου ξεκαθάρισε ότι το αίτημα των πρυτάνεων για τρίμηνη παράταση δεν μπορεί να γίνει δεκτό, δεδομένου ότι πρόκειται για αλλαγές που συζητιούνται ήδη επί έναν χρόνο, αφήνοντάς τους μάλιστα περιθώριο... μίας εβδομάδας για να μελετήσουν το νομοσχέδιο. Ταύτιση απόψεων πάντως προέκυψε στη συζήτηση επί διατάξεων που βάζουν τέλος στους "αιώνιους φοιτητές" και άλλες που ρυθμίζουν τα προγράμματα σπουδών, τη διαχείριση της πανεπιστημιακής περιουσίας κ.ά.