Το βιβλίο: «Ο Θεός δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα: Εκκλησία, βλασφημία και Χρυσή Αυγή» είναι ένας συλλογικός τόμος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) που ασχολείται με το εμβληματικό ζήτημα της βλασφημίας στην Ελλάδα σήμερα.
Με αφορμή δύο γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το 2012, τη βίαιη παύση μιας θεατρικής παράστασης και την αστυνομική απαγόρευση μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, οδηγηθήκαμε σε περιστατικά παραδοσιακής λογοκρισίας.
Τα περιστατικά αυτά δεν είναι ακριβώς πρωτοφανή για την Ελλάδα. Είναι όμως σίγουρα ανοίκεια για το φιλελεύθερο πολίτευμα. Εγγράφονται, όπως τεκμηριώνεται στο βιβλίο, σε ένα συνεχές ακραίου συντηρητικού πατερναλιστικού λόγου που ανέκαθεν αξιοποιούσε ένα μάλλον πλειοψηφικό τμήμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκειμένου να εξασφαλίσει με όρους πιο ηγεμονικούς τη δική του εδραίωση στην ελληνική κοινωνία αλλά και μια ακόμα πιο προνομιούχα θέση στο κράτος.
Ωστόσο, εκεί όπου συγκλίνουν οι συγγραφείς που συμμετέχουν στον τόμο -και αυτό είναι το δύσοσμο νέο ενώπιον του οποίου μας φέρουν αντιμέτωπα τα πρόσφατα περιστατικά- είναι πως πλέον συγκροτείται μια καινούργια ανίερη συμμαχία στον αγώνα κατά της βλασφημίας. Μια συμμαχία με το νεοναζισμό υπό την ανοχή, τη συγκατάβαση ή ακόμα και με τη συνεργία τμημάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Θεός λοιπόν δεν έχει ανάγκη εισαγγελέα, πολλώ δε μάλλον των καταστατικών εχθρών της δημοκρατίας. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν, ερμηνεύουν αλλά και θέτουν μια δημοκρατική πολιτική κοινότητα ενώπιον των ευθυνών που έχει απέναντι στη βία και τη μισαλλοδοξία. Το βιβλίο είναι κυρίως μια προειδοποίηση για τους θεσμούς σε μια εύθραυστη συγκυρία.
Η πρώτη προσπάθεια συγκρότησης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ανατρέχει στο 1936. τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν είχαν τελικά ως αποτέλεσμα η Ένωση να συσταθεί ως σωματείο το 1953, πολλά χρόνια πριν το ακρωνύμιο «Μ.Κ.Ο» χρησιμοποιηθεί στην ελληνική δημόσια ζωή.
Η Ένωση διαλύθηκε από τη Χούντα και πρωτοστάτησε στην αποπομπή της Ελλάδας των Συνταγματαρχών από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1969. Επανασυστάθηκε μετά τη μεταπολίτευση και έκτοτε λειτουργεί ανελλιπώς. Η παρούσα είναι η δεύτερη σύγχρονη εκδοτική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Η πρώτη, σε επιμέλεια του Μ. Τσαπόγα και του Δ. Χριστόπουλου, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της, κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τίτλο: 1953-2003 – Τα δικαιώματα στην Ελλάδα από το τέλος του Εμφυλίου στο τέλος της Μεταπολίτευσης.
Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα των: Βαγγέλη Μάλλιου, Κλειούς Παπαπαντολέων, Αλέξανδρου Σακελλαρίου, Μιχάλη Τσαπόγα, Σταύρου Ζουμπουλάκη, Στρατή Μπουρνάζου, Γιάννη Ζιώγα, Δημήτρη Δημούλη, Δημήτρη Χριστόπουλου.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ:
Νεφέλη, 2013
170 σελ.
ISBN 978-960-504-052-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 12,80