Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει συνέπειες και στον αρχαιολογικό θησαυρό της, γράφει το BBC, που ασχολείται με τους αρχαιοκάπηλους και την «ανεπαρκή φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων».
Η κάμερα του βρετανικού δικτύου ακολουθεί τον ντετέκτιβ Γιώργο Τσούκαλη στο κυνήγι ενός αρχαιοκάπηλου και η συντάκτρια του ρεπορτάζ περιγράφει γλαφυρά:
«Ο Γιώργος Τσούκαλης καπνίζει νευρικά το πούρο του στη θέση του συνοδηγού ενός ταξί. Με τέσσερα κινητά τηλέφωνα στα χέρια προσπαθεί να συντονίσει τη σύλληψη ενός ακόμη λαθρέμπορου αρχαιοτήτων. Μπροστά του αστυνομικοί με πολιτική περιβολή έχουν ήδη ορμήσει σε έναν ταπεινό άνθρωπο που δείχνει σοκαρισμένος. Μέσα σε ένα φορτηγό ένας αστυνομικός ακούγεται να του φωνάζει: «Πόσοι είστε;. Μην παίζεις μαζί μου. Πόσοι;». Ο κ. Τσούκαλης δεν ασχολείται με τον συλληφθέντα, αλλά με τα ίχνη ενός θησαυρού. Ο επικεφαλής των αστυνομικών πηγαίνει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου του υπόπτου και βγάζει μια τσάντα για να επιβεβαιώσει ότι εκεί είναι τα κλεμμένα αντικείμενα. «Αυτά είναι, αυτά, εδώ είναι τα νομίσματα», λέει με ανακούφιση ο κ. Τσούκαλης και αμέσως ανάβει άλλο ένα πούρο».
Το δημοσίευμα συνεχίζει:
«Έχει υπάρξει μια αύξηση τα τελευταία τρία χρόνια σε παράνομες συναλλαγές. Σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας, υπήρξε 30% αύξηση από την έναρξη της κρίσης το 2009. Ο κ. Τσούκαλης πιστεύει ότι οι πιο δημοφιλείς αγοραστές είναι Ρώσοι, Κινέζοι και κροίσοι της Λατινικής Αμερικής.
«Έχουμε εντοπίσει ελληνικές αρχαιότητες ακόμα και στην Κολομβία, στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών», λέει ο κ. Τσούκαλης, που τον Φεβρουάριο έλαβε μια σημαντική κλήση. Ο Γιάννης Δενδρινέλλης από το Δερβένι Κορινθίας, του τηλεφώνησε για να του πει είναι κοντά στα ίχνη κάποιου αρχαίου ναού, διότι βρήκε μια τσάντα στο πλάι του δρόμου, όπου κάποιος είχε σκάψει. Μέσα υπήρχαν κάποια παλιά νομίσματα και μέρη μικρών αγαλμάτων. Ο Γιάννης θα λάβει ένα μικρό ποσοστό της αξίας της ευρημάτων, επειδή ήρθε σε επαφή με τις αρχές.
Ανεπαρκής προστασία
Από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην Ελλάδα, έγινε πιο εύκολο για τους ανθρώπους να κλέβουν και να πωλούν αντικείμενα, διότι πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανασκάπτονται ακόμα, δεν προστατεύονται επαρκώς.
«Ορισμένα νησιά έχουν μόνο έναν φύλακα για την προστασία και τη διατήρηση όλων των αρχαιολογικών χώρων», λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Τον Δεκέμβριο του 2012, το Ταμείο Αρχαιοτήτων είχε προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ από εισιτήρια στα μουσεία. «Δεν έχουμε δει αυτά τα χρήματα από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους και αυτά τα χρήματα είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν σωστά τα μουσεία μας. Όχι μόνο δεν μπορούμε να έχουμε χαρτί τουαλέτας ή βενζίνη για τους οδηγούς μας, αλλά δεν είμαστε σε θέση να πληρώσουμε το ρεύμα μας, το νερό και τους λογαριασμούς του τηλεφώνου, από το περασμένο έτος. Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό για ένα μουσείο, να απειλείται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σ' αυτό, όπως και η λειτουργία των συναγερμών του».
Το Υπουργείο Πολιτισμού τονίζει ότι κάνει ό, τι μπορεί για να προστατεύσει τα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία στην Ελλάδα. Η Μαρία Βλαζάκη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς λέει: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που απασχολούνται για τη φύλαξη των σημαντικότερων χώρων στην Ελλάδα, αλλά φυσικά είναι λιγότεροι από πριν. Δεδομένου ότι υπάρχουν λιγότεροι εργαζόμενοι σε όλους τους άλλους τομείς, έχουμε το ίδιο πρόβλημα κι εμείς. Όμως, μπορούμε να προστατεύσουν τα μουσεία μας και τους αρχαιολογικούς χώρους και να τους κρατήσουμε ασφαλείς. Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε σκληρά».