Πράσινο φως για αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ - iefimerida.gr

Πράσινο φως για αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αχτίδα ελπίδας για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η φημολογούμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης ακόμα κι αν αυτά θεωρούνται «σκουπίδια» (κατηγορία D) από τους οίκους αξιολόγησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η ΕΚΤ προσπαθώντας να σταματήσει την νευρικότητα των αγορών, που πλέον έχουν στρέψει τα βέλη τους και κατά της Πορτογαλίας, εμφανίζεται έτοιμη να παραβλέψει για μια ακόμη φορά τις απόψεις των οίκων αξιολόγησης. Όπως το 2010 ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να αγοράζει τα κρατικά ομόλογα ακόμη και αν δεν θεωρούνται απολύτως εγγυημένα από τους οίκους αξιολόγησης (δηλαδή είναι διαβάθμισης Β), έτσι και σήμερα φέρεται έτοιμη να ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσει να τα αγοράζει ακόμη και αν θεωρηθούν απολύτως αφερέγγυα, δηλαδή αν λάβουν τη διαβάθμιση D.

Η εξέλιξη αυτή θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική για την Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία της δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εγγύηση για να δανειστούν χρήμα, ακόμη και αν πέσουν στο έσχατο επίπεδο διαβάθμισης. Επί της ουσίας πρόκειται για μια ακόμη «γενναία απόφαση» του προέδρου της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος διαπιστώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν με ποιο τρόπο θα καλύψουν την Ελλάδα ως το 2014, αποφάσισε να ανακοινώσει, έστω και μέσω διαρροών προς τον Τύπο, πως τουλάχιστον η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι προ διετίας οι πάντες βεβαίωναν ότι η ΕΚΤ αποκλείεται ποτέ να αγοράσει κρατικά ομόλογα που δεν έχουν τη διαβάθμιση Α.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ