Παρά την επιτάχυνση στην απορρόφηση διαθέσιμων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας εμφανίζουν την χαμηλότερη απορροφητικότητα μεταξύ όλων των τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το ποσοστό των νομικών δεσμεύσεων για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) στον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας ανέρχεται στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται μόλις στο 2,7%. Αναλυτικότερα, από τα 1,548 δισ. ευρώ που προβλέπονται για έρευνα και καινοτομία, έχουν δεσμευθεί μόλις 157 εκατ. ευρώ και έχουν απορροφηθεί λίγο περισσότερα από 41 εκατ. ευρώ. Συνολικά το ποσοστό νομικών δεσμεύσεων για το ΕΣΠΑ ανέρχεται στο 43,24% του συνολικού προϋπολογισμού και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ανέρχονται στο 21,82%.
«Η Ελλάδα, εν έτει 2011, συνεχίζει να πορεύεται χωρίς ένα σύγχρονο νόμο-πλαίσιο για την έρευνα, ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει διαλύσει ακόμη κι ό,τι λειτουργικό είχε απομείνει από την γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία πορεύεται ουσιαστικά ακέφαλη. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «αποκεντρώνει» την ανικανότητα διαχείρισης στις περιφέρειες, πετώντας από πάνω της το μπαλάκι των ευθυνών και της ανυπαρξίας εθνικού σχεδίου για την έρευνα. Ο πολιτικός κόσμος, η κυβέρνηση δηλαδή στην προκείμενη περίπτωση, οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι η ανυπαρξία εθνικής πολιτικής έρευνας και καινοτομίας διαβρώνει τον παραγωγικό ιστό της χώρας, διώχνει στο εξωτερικό τους άριστους Έλληνες ερευνητές και υποθηκεύει το μέλλον του τόπου», δήλωσε σχετικά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθηγητής Ιωάννης Τσουκαλάς.
ΠΗΓΗ: voria.gr