Κεντρικό ρόλο φαίνεται πως παίζει το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας όσο πλησιάζει η ημέρα των γερμανικών εκλογών, ενώ η επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα πυροδότησε εκ νέου την συζήτηση περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με Γερμανούς «σοφούς» της οικονομίας, να τον αμφισβητούν πλέον ανοικτά.
Λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στο Χίλτον, όπου απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και επανέλαβε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει πιστή στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, δύο «σοφοί» τις γερμανικής οικονομίας έρχονται να τον «αδειάσουν» δηλώνοντας πως η απόσβεση ή το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής των «σοφών» της Γερμανικής οικονομίας Κριστόφ Σμιντ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Neue Osnabrucker Zeitung, «αδειάζει» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως «τα κράτη που βρίσκονται σε κρίση όπως η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθούν με μια συμφωνία ''απόσβεσης χρέους'' που θα είναι συνδεδεμένη με μία ''πολιτική απαιτήσεων και ενισχύσεων''». Παράλληλα συνεχίζει να κινείται σε «γραμμή αμφισβήτησης» όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε περί αλληλεγγύης και σεβασμού σχετικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας: «Από μόνη της η αλληλεγγύη δεν οδηγεί στην επίτευξη του στόχου, ούτε όμως και από μόνη της η σκληρότητα».
Στη συνέχεια, ο κ. Σμιντ υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με το υψηλό κόστος που θα έχει η «ευρωκρίση» για την Γερμανία, ενώ παράλληλα αναφέρει πως ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθούν στο χειρότερο οι προβλέψεις και οι προσδοκίες της Γερμανία για οικονομική ανάπτυξη, λόγω της αναζωπύρωσης της κρίσης. «Μία κυβερνητική αλλαγή, η μη αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού πακέτου ή η κρίση ενός οίκου αξιολόγησης θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές συνέπειες», προειδοποιεί, αναφερόμενος και στις διαμαρτυρίες των πολιτών στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Και δεύτερο «άδειασμα» από Γερμανό οικονομολόγο
Τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έρχεται να αμφισβητήσει και άλλος ένας Γερμανός οικονομολόγος ο Βίλχελμ Χάνκελ, ο οποίος μιλώντας στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftwoche για το «απαγορευμένο» ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, προέβλεψε πως θα γίνει «δραστική αναδιάρθρωση του χρέους για την Ελλάδα, αλλά και για άλλα κράτη» μετά τις γερμανικές εκλογές.
Παράλληλα, ο κ. Χάνκελ αμφισβητεί και την βιωσιμότητα του ευρώ δηλώνοντας πως «το ευρώ στην τωρινή μορφή του δεν έχει καμία δυνατότητα επιβίωσης».
Επιμένει ο Σόιμπλε κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους
Παρά την έντονη αμφισβήτηση που δέχεται και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ο κ. Σόιμπλε τάσσεται σθεναρά κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «η Γερμανία δεν πρόκειται να παράσχει περαιτέρω δάνεια εάν υπολογίζει ότι δεν θα τις επιστραφούν».
Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν θα βοηθούσε σε τίποτα την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη λέγοντας: «Ένα κούρεμα σε δημόσια δάνεια θα σήμαινε ότι η ευρωζώνη δεν θα πάρει πίσω τα δάνεια που παρείχε ως βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα βοηθούσε τη χώρα.
Η ανασφάλεια θα αυξανόταν. Για τη Γερμανία ένα κούρεμα των δανείων δεν θα ήταν δυνατόν και για λόγους που άπτονται του δημοσιονομικού δικαίου. Νομικά δεν μπορούμε να παρέχουμε περαιτέρω δάνεια, αν υπολογίζουμε ότι δεν θα μας επιστραφούν. Ένα ενδεχόμενο κούρεμα δεν θα είχε εξάλλου τα επόμενα χρόνια σχεδόν καμία επίδραση στην κατάσταση ρευστότητας της Ελλάδας , εφόσον οι τόκοι είναι ήδη σαφώς μειωμένοι και έχουν λάβει εν μέρει παράταση».
Στη συνέχεια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε εκ νέου την εμπιστοσύνη του προς την Ελλάδα και παραδέχεται πως «η συνεχής πίεση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις περυσινές εκλογές».
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την πεποίθηση του πως η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις συμφωνημένες διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς σε περίπτωση που αυτές δεν πραγματοποιηθούν, τότε η Ελλάδα «δεν θα είναι θέση να ασκήσει πάλι ανεξάρτητη οικονομική πολιτική χωρίς να έχει ανάγκη τα δάνεια των άλλων κρατών».