Όχι στις αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της σφαγής στο Δίστομο - iefimerida.gr

Όχι στις αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της σφαγής στο Δίστομο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απορρίφθηκε από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η προσφυγή τεσσάρων Ελλήνων πολιτών που ζητούσαν αποζημίωση από τη Γερμανία για τη σφαγή των γονιών του από τους Ναζι το 1944 στο Δίστομο.

Θυμίζουμε ότι ενάγοντες μαζί με άλλους 250 Έλληνες είχαν κάνει αγωγή κατά της Γερμανίας το 1995 και δύο χρόνια αργότερα είχαν δικαιωθεί μερικώς. Αν και -όπως σημειώνεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- η αξίωσή τους έγινε αποδεκτή και από το Εφετείο, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αρνήθηκε να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες εκτέλεσης αυτής της απόφασης κατά της Γερμανίας.

Όμως τα γερμανικά δικαστήρια, στα οποία άσκησαν παράλληλα αγωγή, δεν έκαναν αποδεκτή την αξίωση τους για καταβολή αποζημίωσης, επικαλούμενα τις διεθνείς συμβάσεις, υπογραμμίζοντας ότι το 1944 δεν είχε συναφθεί καμία διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, στις 15 Φεβρουαρίου 2006, το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει τη συνταγματική καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες και οι τελευταίοι κατέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, όπου η προσφυγή τους κρίθηκε απαράδεκτη και απορρίφθηκε

Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν επιδέχεται έφεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ