Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες είδη φυτών στον κόσμο, άλλα είναι βρώσιμα, κάποια έχουν ιδιαίτερη εμφάνιση και μυρίζουν ωραία, ενώ ορισμένα έχουν εκπληκτικές χρήσεις πέρα από αυτές που θα περίμενε κανείς.
1) Κανέλα
Αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μπαχαρικά σε κουζίνες όλου του κόσμου. Το άρωμά της μένει αξέχαστο σε κάθε παιδί που τη μυρίζει πρώτη φορά στη κουζίνα της μαμάς του. Η κανέλα αδιαμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο μαγείρεμα, προσφέροντας άρωμα και νοστιμιά. Ωστόσο έχει αποδειχθεί χρήσιμη στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο κυκλοφορικό σύστημα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά αλλά και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Επίσης, δρα προληπτικά στο διαβήτη, συντελεί στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμη και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer.
2) Μέντα
Ενα από τα φυτά που οι... «ψαγμένες» νοικοκυρές φροντίζουν να έχουν στο περβάζι τους. Ενα φύλο της αρκεί για να φρεσκάρει την αναπνοή και να υπερκαλύψει τις γεύσεις που θέλουμε να ξεφορτωθούμε με τη δροσιά του. Πέρα όμως από αυτό, η μέντα ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, συντελεί στην αντιμετώπιση του πόνου λόγω της μενθόλης που περιέχει η οποία έχει ψυκτικές ιδιότητες. Επίσης με αιθέριο έλαιο μέντας μπορεί να αφαιρέσει τα τσιμπούρια από το σκύλο σας.
3) Λεβάντα
Το ευχάριστο άρωμα της έχει χρησιμοποιηθεί σε απορρυπαντικά, καθαριστικά χώρου, αρωματικά ρούχων και σε γενικές γραμμές σε όποιο προϊόν χρειάζεται μια ωραία μυρωδιά. Εκτός από τη μυρωδιά της όμως, η λεβάντα διαθέτει χαλαρωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως αφέψημα κατά της αϋπνίας. Επίσης, αν αναμειχθεί με θυμάρι, δεντρολίβανο και ξύλο κέδρου και στη συνέχεια το μείγμα αυτό βράσει, το υγρό που προκύπτει βοηθά στην τόνωση των μαλλιών αλλά και στην αντιμετώπιση της φαλάκρας. Επίσης το έλαιο λεβάντας είναι άριστο αντικουνουπικό, κάνοντας μια ελαφριά επάλειψη στο δέρμα.
4) Τσίλι
Οι λάτρεις της μεξικάνικης κουζίνας και του καυτερού φαγητού μπορούν να γράψουν ολόκληρο βιβλίο εκθειάζοντας τη γεύση και τη μυρωδιά του, ίσως αγαπημένου τους, μπαχαρικού. Ομως ακόμα και αυτοί που δεν το προτιμούν λόγω της καυτερής του ιδιότητας, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν διαφορετικά. Η καψαϊκίνη που περιέχει μειώνει τη φαγούρα σε διάφορες δερματικές παθήσεις ενώ συντελεί στην εύκολη απώλεια βάρους αν προστεθεί στο φαγητό, καθώς ενεργοποιεί το μεταβολισμό.
5) Κρεμμύδι
Είτε ψημένο, είτε ωμό, είτε τηγανητό το κρεμμύδι αποτελεί μια ξεχωριστή, πικάντικη λιχουδιά. Μπορείς να το βρεις παντού, αφού χρησιμοποιείται σε όλων των ειδών τα φαγητά, με όλων των ειδών τους τρόπους. Πέρα από τις πάρα πολλές μαγειρικές ιδιότητες του κρεμμυδιού, ο γνωστός αυτός καρπός έχει και ιατρικές ιδιότητες. Ο χυμός κρεμμυδιού βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης σε συνδυασμό με καστορέλαιο και συχνές επαλείψεις στο τριχωτό της κεφαλής. Τέλος, τα μικρόβια που αναπτύσσονται στα δόντια απομακρύνονται με μπουκώματα από χυμό κρεμμυδιού.
6) Βατόμουρα
Η εξωτική τους γεύση μαγεύει όσους τα πρωτοδοκιμάζουν. Αποτελούν τη χαρά των παιδιών που ζουν σε ορεινές περιοχές, όταν έχουν τη τύχη να τα βρίσκουν σε κάποιο θάμνο και να τα τρώνε χωρίς δεύτερη σκέψη. Εκτός αυτού όμως τα βατόμουρα είναι εξαιρετικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μειώνουν τη χοληστερόλη και βελτιώνουν τόσο την όραση όσο και τη μνήμη. Επιπλέον λειτουργούν αντιγηραντικά στον οργανισμό, προσφέροντας φωτεινότητα στο δέρμα και λαμπερή επιδερμίδα.
7) Ευκάλυπτος
Εχει ένα ιδιαίτερο άρωμα, χαρακτηριστικό του φθινοπώρου. Από τα αρχαία χρόνια ο ευκάλυπτος ήταν γνωστός για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, που όμως με το πέρασμα των αιώνων ξεχάστηκαν. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, χρησιμοποιείται για αιώνες ως αφέψημα κατά του κρυολογήματος. Το άρωμά του απωθεί τα έντοµα (µύγες, κουνούπια, ψείρες και ψύλλους). Το αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου είναι σπουδαίο αντισηπτικό και καθαριστικό όταν καίγεται ή εξατµίζεται σε δωµάτια µε αρρώστους. Επίσης δρα τονωτικά στην αίσθηση εξάντλησης, στην συναισθηματική ένταση, στην δυσκολία συγκέντρωσης, στην συχνή αλλαγή διάθεσης και τις συχνές εκρήξεις θυμού.
8) Σκόδρο
Το σκόρδο είναι μια θρυλική τροφή εδώ και αιώνες, λατρεμένο υλικό στην κουζίνα. Από το Μεσαίωνα ακόμα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα μπορούσε να τους προστατεύσει από την πανούκλα και τη γάγγραινα. Συντελεί στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, μειώνει την υψηλή χοληστερόλη και βοηθά στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος αλλά και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι χρήσιμο στη θεραπεία της ακμής (λιώνεται και αναμειγνύεται με ζεστό νερό και στη συνέχεια εφαρμόζεται τοπικά).
Πηγή: perierga.gr