Τα δύο κρίσιμα ραντεβού του Βενιζέλου - iefimerida.gr

Τα δύο κρίσιμα ραντεβού του Βενιζέλου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου θα έχει δύο κρίσιμες συναντήσεις. Η πρώτη, με τον Γερμανό ομόλογο του, με τον οποίο είχαν συμφωνήσει στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του EUROGROUP να τα πουν κατ' ιδίαν και όπως φαίνεται ο Έλληνας υπουργός δεν πηγαίνει με άδεια χέρια, αφού έχει στον φάκελο του δύο πολύ σημαντικά επιχειρήματα, τα οποία σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, δείχνουν την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να "τρέξει" όσο χρειάζεται για να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Το πρώτο έχει να κάνει με τη σύσταση και συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία έχει διευρυμένη σύνθεση και αποστολή να εποπτεύει τη πορεία των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Το ζήτημα του συντονισμού των καίριων τομέων όπως η αγορά εργασίας, προϊόντων και υπηρεσιών, επενδύσεων, ήταν άλλωστε από τα βασικά σημεία κριτικής που δέχθηκε η Κυβέρνηση σε όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι που αποτυπώθηκε και στην Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν. Γι' αυτό και ο Ε. Βενιζέλος, έχοντας και την αρμοδιότητα του Αντιπροέδρου, έδωσε σήμα στους συναρμόδιους υπουργούς ότι θα λειτουργούν με ρυθμούς... Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή γρήγορα και αποτελεσματικά, καλύπτοντας έτσι και την απαίτηση του Μνημονίου να τοποθετηθούν ειδικοί επόπτες (project managers) στις μείζονες μεταρρυθμίσεις. Το δεύτερο επιχείρημα του Ε. Βενιζέλου, έχει να κάνει με το χρονοδιάγραμμα όλων των αναγκαίων νομοθετικών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, χρονοδιάγραμμα που ήδη έχει έτοιμο και ήδη έγινε σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την άλλη μεριά, αναμένεται να ασκηθεί πίεση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς οι επιδόσεις των προηγούμενων 18 μηνών δεν δίνουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Επί της ουσίας, η Κυβέρνηση πρέπει να "τρέξει" μια αποκρατικοποίηση ανά 20ήμερο, κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο, αλλά σύμφωνα τουλάχιστον με τη γερμανική πλευρά αποτελεί αναγκαίο όρο για το δεύτερο "πακέτο" στήριξης. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι από τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ανάψει η Σύνοδος Κορυφής το πράσινο φως για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση του επιτοκίου για τα 110 δισ ευρώ, είχε καταστεί σαφές ότι απαραίτητη προϋπόθεση ήταν τα 50 δισ ευρώ των αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό έκτοτε.

Η δεύτερη συνάντηση του Έλληνα υπουργού θα είναι με τους εκπροσώπους του γερμανικού ΣΕΒ, μια συνάντηση η οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση βάζει μπροστά το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η συνάντηση αποκτά άλλη διάσταση, πόσο μάλλον όταν ο Β. Σόιμπλε είχε κάνει νύξη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις δυνατότητες της Ελλάδας, κυρίως στο πεδίο της ηλιακής ενέργειας...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ