Τι άφησε η οκτάωρη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα - iefimerida.gr

Τι άφησε η οκτάωρη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα

Τι άφησε η οχτάωρη επίσκεψη Σόιμπλε στην Αθήνα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκνευρισμό και ταλαιπωρία στο σύνολο των Αθηναίων που είτε δεν είχαν άλλη επιλογή, είτε από άγνοια κινήθηκαν την Πέμπτη στο κέντρο της πόλης, μια αχτίδα φωτός για την εξόφληση του γερμανικού κατοχικού δανείου και ένα ανοιχτό παράθυρο για οικονομική βοήθεια στο τέλος του 2014 άφησε η μονοήμερη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε λίγο πριν αποχωρήσει και αφού είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννη Στουρνάρα και πολλά άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το παράθυρο για παροχή νέας βοήθεια προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως προς το τέλος του 2014 και εφόσον η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όσα πρέπει και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να συζητηθεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το δημόσιο χρέος και την παροχή νέας βοήθειας προς τη χώρα. Νωρίτερα, πάντως είχε ζητήσει να σταματήσει η όποια συζήτηση την τρέχουσα περίοδο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο κλίμα και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΪ ο κ. Σόιμπλε είπε: «Τους τελευταίους 12 μήνες, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, που αναγνωρίζεται από όλους και για αυτοί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια», τονίζοντας, παράλληλα, ότι νέα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθούν μετά το τέλος του 2014 και το τέλος του παρόντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμη περισσότερες προσπάθειες

Παράλληλα, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το απόγευμα ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, δεν συζήτησαν για «νέα μέτρα το φθινόπωρο» και για το χρηματοδοτικό κενό. «Δεν μιλήσαμε για το θέμα αυτό και εγώ δεν είμαι ο καθηγητής που θα κάνει μάθημα από άμβωνος στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν», δήλωσε, προσθέτοντας, πάντως, ότι «οι αποφάσεις για το 4ο τρίμηνο θα ληφθούν όταν η Τρόικα επανέλθει και ολοκληρώσει την αποστολή της».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι «η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο αλλά πρέπει να καταβληθούν ακόμα περισσότερες προσπάθειες». Και επανέφερε το θέμα των αλλαγών στο Δημόσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «υπολείπονται πολλά, όπως, για παράδειγμα, στη δημόσια διοίκηση».

Ανοιχτός σε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, όχι για τις επανορθώσεις

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε λίγο πριν αποχωρήσει από την Αθήνα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιφύλασσε και μια «έκπληξη». Σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων για τις προθέσεις της Γερμανίας σε σχέση με το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, είπε χαρακτηριστικά: «Οι Γερμανοί αναγνωρίζουμε τη συνεχιζόμενη ευθύνη μας για την κρίση που προκάλεσαν οι ναζί στην Ευρώπη με τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμη και αν οι σημερινοί Γερμανοί δεν έχουν μνήμη, καθώς έχουν γεννηθεί με μεταγενέστερους χρόνους, η ευθύνη εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να δούμε πραγματικά τι έγινε στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

Αυτό όμως, συνέχισε, είναι ένα θέμα τελείως διαφορετικό από τις γερμανικές επανορθώσεις που έχουν διευθετηθεί τελεσίδικα, υπονοώντας χωρίς να το αναφέρει τη συμφωνία του Λονδίνου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει νωρίτερα την Πέμπτη στην δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη και προβλήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σόιμπλε αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ερωτώμενος για το αν είναι λογικό η Γερμανία να απαιτεί από την Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα εκείνος απορρίπτει την επιστροφή των γερμανικών χρεών από την περίοδο της Κατοχής απάντησε πως είναι σίγουρα λογικό, εξηγώντας τα εξής: «Πρώτα από όλα πρέπει κανείς να διαχωρίσει τα δύο ζητήματα. Σε ότι αφορά στις επανορθώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το θέμα έχει διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία "2+4" για τη γερμανική ενοποίηση του 1990. Και με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ το θέμα έχει λυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας».

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί μπορούν να απαρνηθούν το παρελθόν τους. Ισως να μην το έχουμε κάνει κατανοητό όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα: Προσπαθούμε παντού, όπου γνωρίζουμε τι έχουν κάνει οι Γερμανοί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πιστεύω ότι έχουμε αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες από οποιοδήποτε άλλο λαό για το ασύγκριτα τρομακτικό παρελθόν μας. Είναι, όμως, δύο διαφορετικά πράγματα. Επωμιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρελθόν μας και αν δεν το έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε με την Ελλάδα, το κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Σε αυτό θέλω να είμαι δίκαιος. Αλλά το θέμα των επανορθώσεων είναι πραγματικά ρυθμισμένο παντού στην Ευρώπη και δε θα έπρεπε κανείς στην Ελλάδα να μπερδεύει τα δύο πράγματα».

Αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι «τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελωνειακά».

«Πριν από λίγο καιρό αποπληρώσαμε και τις τελευταίες υποχρεώσεις της Γερμανίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο που τελείωσε πριν περίπου 100 χρόνια. Εχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας, όλα όσα υπάρχουν. Γι' αυτό και πιστεύω ότι δεν μας βοηθάει να κάνουμε το θέμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου νομικό ζήτημα επανορθώσεων. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Εγώ είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνεπώς η προσωπική ηθική μου ευθύνη είναι περιορισμένη. Γεννήθηκα το 1942, αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη. Τα νομικά ζητήματα, όμως, κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει», πρόσθεσε.

Τέλος, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. «Τα νομικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί οριστικά. Αυτό το ξέρουν όλοι, το ήξεραν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και γι αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών σχετικά με το κατοχικό δάνειο που μοιάζουν λίγο αντιφατικές μεταξύ τους, σημειώνεται ότι δόθηκαν σε διαφορετική χρονική στιγμή. Η συνέντευξη στην κυρία Κοσιώνη κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Σόιμπλε ανέφερε πως το τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελωνειακά δόθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ η συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας άφησε ένα μισάνοιχτο παράθυρο για το κατοχικό δάνειο δόθηκε το βράδυ και αφού είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις και οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Εκνευρισμός και ταλαιπωρία από την επίσκεψη Σόιμπλε

Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα, παρότι ολιγόωρη προκάλεσε κυκλοφοριακού κομφούζιο, αφού οι δρόμοι έκλειναν σταδιακά από όπου περνούσε, σταθμοί του Μετρό παρέμειναν κλειστοί για λόγους ασφαλείας, ενώ πολλοί είναι οι οδηγοί που ψάχνουν τα... αυτοκίνητά τους, καθώς τα είχαν παρκάρει σε δρόμους που... δεν έπρεπε -ακριβώς λόγω της επίσκεψης- με αποτέλεσμα να τους τα «σηκώσει» ο γερανός της τροχαίας

Η πρωτεύουσα από το πρωί της Πέμπτης θύμιζε φρούριο, με πάνω πάνω από 4.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα. Ταυτόχρανα πραγματοποιούνταν έλεγχοι με σκύλους, εφεδρικές δυνάμεις ακροβολισμένες σε ταράτσες και εναέριοι έλεγχοι ολοκλήρωναν το σκηνικό των δρακόντειων μέτρων που είχαν ληφθεί.

Παράλληλα, είχαν απαγορευθεί μέχρι τις 20:00 όλες οι δημόσιες συναθροίσεις και πορείες στις περιοχές που κινούνταν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ωσόσο, στις 18.30 διοργανώθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, με 500 διαδηλωτές, αριστερών κυρίως οργανώσεων, να κατευθύνονται προς την πλατεία Συντάγματος διαμαρτυρόμενοι για τα αστυνομικά μέτρα που ελήφθησαν λόγω της επίσκεψης Σόιμπλε. Κατευθυνόμενοι προς τα Προπύλαια διαλύθηκαν.

Βενιζέλος σε Σόιμπλε: Οχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι σε μέτρα στήριξης της ανάπτυξης

Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές της αντιπροεδρίας, διατύπωσε στον κ. Σόιμπλε τη θέση όχι σε νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ναι σε πρόσθετα μέτρα αναπτυξιακής υποστήριξης και στην εφαρμογή ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάσχεσης της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων.

Ειδικότερη αναφορά έγινε επίσης στα δύο μεγάλα προβλήματα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας: τα υψηλά επιτόκια που εμποδίζουν τον δανεισμό των επιχειρήσεων και το υψηλό κόστος ενέργειας.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε επίσης στην αξιολόγηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα, δηλαδή στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και να μην δοκιμαστούν περισσότερο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, η οποία υφίσταται σκληρές θυσίες επί σχεδόν τρεισήμισι χρόνια.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ