Ακουσε την ποινή του με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς αντίδραση. Για τον περισσότερο κόσμο στη Ρωσία, η πενταετής φυλάκιση που επιβλήθηκε στον Αλεξέι Ναβάλνι είναι απροσδόκητα αυστηρή απόφαση. Ο ίδιος όμως το είχε προβλέψει. Ο άνθρωπος τον οποίο φοβάται περισσότερο ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως τον έχει χαρακτηρίσει η «Wall Street Journal» είχε δηλώσει πως περίμενε ένα τέτοιο τρόπο «εξόντωσής» του από το Ρώσο πρόεδρο.
Ο Ναβάλνι, ο μεγαλύτερος επικριτής του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, καταδικάστηκε για την οργάνωση σχεδίου για κλοπή 494.000 ευρώ από μία επιχείρηση ξυλείας, όταν ήταν σύμβουλος του κυβερνήτη της περιοχής του Κιρόφ το 2009. Ο δικηγόρος και ακτιβιστής από το 2009 έχει γίνει γνωστός στη Ρωσία για τα επικριτικά του σχόλια για τη διαφθορά στη χώρα και κυρίως για τις ρητορικές επιθέσεις του στον Πούτιν. Μέσα από το blog του συχνά οργανώνει μεγάλες διαδηλώσεις, ενώ το Time πέρυσι τον έβαλε στη λίστα των 100 ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Οι αντιδράσεις
Τα πέντε χρόνια φυλάκισης- απόφαση για την οποία θα ασκήσει έφεση- σημαίνουν πως δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει τη δημαρχεία της Μόσχας το Σεπτέμβριο, ή να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2018.
Εξω από το δικαστήριο στο Κιρόφ, 900 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας, διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ναβάλνι και εναντίον του Πούτιν. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο Κρεμλίνο, όπου έγιναν τουλάχιστον 10 προσαγωγές, ενώ δηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι έγιναν τόσο στην Αγία Πετρουπολη, όσο και στο Εκατερίνεμπουργκ.
Αναλυτές εκτιμούσαν σύμφωνα με το Reuters πως η ποινή θα του ακτιβιστή θα είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, ώστε να μείνει εκτός φυλακής αλλά να μην αποτελεί και πολιτική απειλή. Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους για την καταδίκη, λέγοντας πως εγείρει αμφιβολίες για την εφαρμογή του νόμου στη Ρωσία και τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Πούτιν τους αντιπάλους του. Το χρηματιστήριο έπεσε μετά από την απόφαση που μπορεί να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τις πολιτικές «δίκες» του Στάλιν.
Ο «βάτραχος» Πούτιν
Στο τελευταίο του μήνυμα από το δικαστήριο, ο 37χρονος αποκάλεσε τον Πούτιν βάτραχο που που καταχράστηκε τεράστια ποσά από το πετρέλαιο της Ρωσίας ώστε να παραμείνει στην εξουσία, και κάλεσε τους υποστηρικτές του να εγκαταλείψουν την εκστρατεία του.
«Μην με πεθυμήσετε. Και κυρίως, μην τεμπελιάσετε. Ο βάτραχος δεν θα κατέβει από τον αγωγό πετρελαίου από μόνος του», έγραψε στο Twitter.
Από την επάνοδο του Πούτιν στην προεδρεία, το πανκ συγκρότημα Pussy Riot φυλακίστηκε γιατί στράφηκε εναντίον του και 12 ακτιβιστές δικάστηκαν εξαιτίας των διαδηλώσεών τους την παραμονή της ορκωμοσίας του το Μάιο του 2012. Ενας άλλος πολιτικός ακτιβιστής, ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, είναι σε κατ' οίκον περιορισμό.
«Για τη Ρωσία δεν υπάρχει τίποτα περίεργο στην καταδίκη πολιτικών αντιπάλων με ποινικές διώξεις», έγραψε ο φυλακισμένος πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου Μίχαϊλ Κοντορκόφσκι, προσθέτοντας πως ήταν συνήθης πρακτική στην εποχή «τρόμου» του Στάλιν τη δεκαετία του '30.
Ο Κοντορκόφσκι μιλά από προσωπική πείρα. Φυλακίστηκε το 2005 για φοροδιαφυγή και απάτη, λίγο έπειτα από τη σύγκρουσή του με τον Πούτιν. Η εταιρία του, αξίας 40 δισ. δολαρίων, διασπάστηκε και πουλήθηκε, καταλήγοντας κυρίως σε κυβερνητικά χέρια και καταδικάστηκε για κλοπή και ξέπλυμα χρήματος σε νέα δίκη το 2010.