Ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να αποσύρει μέτρα που ευνοούσαν εταιρία του - iefimerida.gr

Ο Μπερλουσκόνι αναγκάστηκε να αποσύρει μέτρα που ευνοούσαν εταιρία του

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αναγκάσθηκε να αποσύρει μέτρο βάσει του οποίου ο όμιλός Φίνινβεστ, ο οποίος του ανήκει, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 750 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται, ειδικότερα, για την πρόταση τροποποίησης δυο άρθρων του αστικού κώδικα που προέβλεπε ότι οι δικαστικές αποφάσεις για αποζημιώσεις, σε βάρος εταιριών, δεν θα έπρεπε να θεωρούνται δεσμευτικές, μέχρις ότου εκφρασθεί, οριστικά, ο Άρειος Πάγος.

Η κίνηση αυτή θα επέτρεπε στον όμιλο Φίνινβεστ να μην καταβάλλει 750 εκατομμύρια ευρώ στον επιχειρηματία Κάρλο Ντε Μπενεντέτι, πρώην ιδιοκτήτη του εκδοτικού οίκου Μονταντόρι.

Η Φίνινβεστ, με δικαστική απόφαση του 1991, είχε καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του Μονταντόρι. Το 2009, όμως οι δικαστές του Μιλάνου αποφάνθηκαν ότι η προ εικοσαετίας ετυμηγορία των συναδέλφων τους, ήταν "καθοδηγούμενη" και όρισαν ότι η εταιρία του Μπερλουσκόνι, θα πρέπει να αποζημιώσει τον Ντε Μπενεντέτι (ιδιοκτήτη της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα) με 750 εκατομμύρια ευρώ.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση επέκρινε αυστηρά την προσπάθεια υιοθέτησης του μέτρου που θα επέτρεπε στον μεγιστάνα-πρωθυπουργό να κάνει "έκπτωση" στον ίδιο του τον εαυτό. "Είναι ντροπή, την στιγμή που επιβάλλονται φόροι σε όλη την χώρα, να βρίσκονται βολικές λύσεις για έναν μόνο πολίτη", δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η Λέγκα του Βορρά, επίσης --κύριος κυβερνητικός εταίρος του "μίστερ τιβί"-- δεν παρενέβη ούτε με έναν της εκπρόσωπο για να υπερασπισθεί την συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Ο ιταλός πρωθυπουργός, αποφάσισε, τελικώς, να κάνει βήμα πίσω: "έδωσα εντολή να αποσυρθεί το μέτρο αυτό, έστω και αν το θεωρούσα σωστό και επιβεβλημένο, προκειμένου να μην τροφοδοτηθούν πολεμικές", δήλωσε ο Μπερλουσκόνι.

Συνδέοντας στην συνέχεια το μέτρο με την όλη οικονομική και κοινωνική κατάσταση της χώρας, πρόσθεσε ότι "ελπίζει κάποιοι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε εταιρίες που διέρχονται κρίση και πρέπει να καταβάλλουν αποζημιώσεις, να μην αναγκασθούν να θυμηθούν την απαράδεκτη πολεμική που δημιουργήθηκε γύρω από το νόμο αυτό". Σύμφωνα με αναλυτές, η αμηχανία που επικράτησε τις τελευταίες ώρες στην κυβερνητική συμμαχία σχετικά με το μέτρο "περί προσωπικής έκπτωσης στις εταιρίες του πρωθυπουργού", αποδεικνύεται και από την στάση που τήρησαν στενοί συνεργάτες του Μπερλουσκόνι. Ο δικηγόρος του και βουλευτής της κεντροδεξιάς, Νικολό Γκεντίνι, δήλωσε ότι "δεν επεξεργάσθηκε την συγκεκριμένη νομική παρέμβαση και δεν γνώριζε μάλιστα καμία λεπτομέρεια, διότι δεν ασχολείται με υποθέσεις του αστικού κώδικα". Ο δε υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, δεν θέλησε να σχολιάσει με κανένα τρόπο το όλο θέμα.

Το εφετείο του Μιλάνου, θα πρέπει μέχρι το τέλος της εβδομάδας να εκφρασθεί σχετικά με τον αν ο όμιλος του ζάπλουτου πρωθυπουργού θα πρέπει να καταβάλει όντως 750 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρία Cir του Κάρλο Ντε Μπενεντέτι ή αν το ποσό της αποζημίωσης θα μπορέσει να περιορισθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ