Ενα εντυπωσιακό βίντεο παρουσίασαν πρόσφατα Ευρωπαίοι αστρονόμοι, οι οποίοι παρατήρησαν μία γιγάντια μαύρη τρύπα να απορροφά ένα εντυπωσιακό σύννεφο αερίων στο Γαλαξία μας.
Η μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας, ονομάζεται Τοξότης Α' και έχει μάζα 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, αποτελώντας την πιο γνωστή «υπερμαζική μαύρη τρύπα».
Το εντυπωσιακό σύννεφο αερίων, τρεις φορές μεγαλύτερο από την τροχιά του Πλούτωνα, αλλά με συνολική μάζα μόλις τριπλάσια από τη μάζα της Γης, ξεκίνησε να ταξιδεύει προς το κέντρο του Γαλαξία μας μόλις το 2011. Καθώς εισερχόταν στο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας το σύννεφο αερίου τεντώθηκε σε μια λεπτή λωρίδα.
«Αυτό σημαίνει ότι το μπροστινό άκρο του σύννεφου έχει πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται τη μαύρη τρύπα», εξηγεί ο αστρονόμος Ραινχαρτ Γκένζελ από το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο με το τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή, ωστόσο δεν γνωρίζουν ακόμα από πού προήλθε το σύννεφο αερίου αλλά εικάζουν ότι μπορεί να δημιουργήθηκε μετά τη σύγκρουση αστρικών ανέμων με το διαστρικό μέσο, ή να αναδύθηκε από το γαλαξιακό κέντρο ενός ετοιμοθάνατου αστεριού που χάνει μεγάλες ποσότητες αερίου.
Λόγω των παλιρροιακών δυνάμεων που τεντώνουν το σύννεφο αερίου G2, το μπροστινό μέρος του κινείται 500χλμ το δευτερόλεπτο ταχύτερα από την ουρά του.