Η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία σε συνδυασμό με την πιθανή απουσία τρίων βουλευτών από τη σημερινή ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου και τις αντιδράσεις κάποιων βουλευτών για επιμέρους διατάξεις έχουν σημάνει συναγερμό σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ.
Συγκεκριμένα τα δύο κόμματα της κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει από νωρίς τα τηλέφωνα προκειμένου να διασφαλίσουν πως δεν πρόκειται να λείψει κανείς από τη Βουλή σήμερα το βράδυ. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επέμβαση ενημέρωσε τους συνεργάτες του να τον ενημερώσουν τηλεφωνικά δέκα λεπτά για την έναρξη της διαδικασίας προκειμένου φύγει για λίγο από το νοσοκομείο και να ψηφίσει.
Από εκεί και πέρα, είναι πιθανό ν' απουσιάσει από την ψηφοφορία ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος έχασε σήμερα τη μητέρα του. Ακόμα και γι αυτόν, όμως, καταβάλλεται προσπάθεια να μεταβεί έστω και για λίγο στη Βουλή.
Τέλος, αμφιβολίες υπάρχουν για την ψήφο του Κώστα Κοντογεώργου που τις προηγούμενες μέρες απειλούσε να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο αν δεν τροποποιηθούν κάποιες διατάξεις που αφορούν τους τρίτεκνους.
Το παρασκήνιο για την απόσυρση του άρθρου 108
Στο μεταξύ, έντονο είναι το παρασκήνιο για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ακόμα και μέσα στις τάξεις της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι έντονες πιέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για την απόσυρση του άρθρου 108 που προέβλεπε την αποζημίωση των υπαλλήλων της ΕΡΤ με καθεστώς ιδιωτικών υπαλλήλων και όχι με το πλαφόν των 15.000 ευρώ που προβλέπετε για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Μια ομάδα 33 βουλευτών της ΝΔ, συνέταξε και υπέγραψε έγγραφο που το διαβίβασε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκο και με το οποίο ζητούσε ονομαστική ψηφοφορία. Ο κ. Μπαλτακος μετέφερε το έγγραφο στον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη κι έτσι υπό το φόβο να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο αποφασίστηκε η απόσυρση του επίμαχου άρθρου.
Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Ονομαστικη ψηφοφορία δεν ζητά – για τους δικούς της λόγους σκοπιμότητας – μόνο μια ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για λόγους πολιτικής πίεσης και για να θέσει τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο προ των (μελλοντικών) ευθυνών τους. Η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει πως οι πιθανότητες να μην περάσει το πολυνομοσχέδιο είναι ελάχιστες, ωστόσο δεν σταματά να κάνει τις κινήσεις της στην πολιτική σκακιέρα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, ζητά ονομαστική ψηφοφορία για 13 κρίσιμα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Τα άρθρα είναι τα εξής:
- Το άρθρο 74 που δίνει ασυλία για αστικές υποθέσεις στα μέλη του ΤΧΣ. Για το εν λόγω άρθρο είχαν εκφράσει ενστάσεις βουλευτές της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι οποίες κάμφθηκαν όταν διορθώθηκε και αποσύρθηκε ασυλία και για ποινικές υποθέσεις. Υπο αυτά τα δεδομένα αναμένεται να μην επιφέρει τριγμούς
- Το άρθρο 76 που βάζει παρατηρητήριο – επιτροπεία – στους Δήμους. Αντίθετη είναι η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που ζητά να αποσυρθεί
- Τα άρθρα 77 και 78 για τους προϋπολογισμούς Δήμων και Περιφερειών που συνδυάζονται με το προηγούμενο άρθρο
- Τα άρθρα 80, 81 και 82 που βάζουν σε διαθεσιμότητα σχολικούς φύλακες, Δημοτικούς αστυνόμους και εκπαιδευτικούς. Επιμέρους ενστάσεις έχουν εκφραστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι ενστάσεις της ΝΔ κάμφθηκαν από την βελτίωση που εξαιρεί από πιθανές απολύσεις και τους τρίτεκνους
- Τα άρθρα 90 και 91 τα γενικά άρθρα για την κινητικότητα και την διαθεσιμότητα
- Το άρθρο 93 που καταργεί τις ειδικότητες οδηγών και τεχνικών της διεύθυνσης κρατικών αυτοκινήτων (50 υπάλληλοι)
- Το άρθρο 103 για τον κατώτατο μισθό
- Το άρθρο 105 για τροποποιήσεις στον Κώδικα πολιτικής δικονομίας
- Το άρθρο 106 που βάζει καταληκτική ημερομηνία την 1.12.2013 για την εκδίκαση των αγωγών 6.000 συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές.