Με μια δήλωση βόμβα, ο κοινοβουλευτικός εκπροσώπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης αποκήρυξε την κυβέρνηση Τζαννετάκη και τη συμμετοχή της αριστεράς σε αυτήν, με πρωτεργάτες τότε τους Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο.
Η δήλωσή του αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το ενδεχόμενος συμμετοχής του κόμματος αυτού σε ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.
«Αν εμείς θέλαμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό θα ήμασταν υπουργοί και δεν θα είχαμε και λόγο ύπαρξης. Εμείς θέλουμε να τον ανατρέψουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια κυβέρνηση διαχείρισης. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ θα ήταν νεκροταφείο η Ελλάδα. Ας σκεφτούν αυτοί που παριστάνουν ότι είναι επαναστάτες τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Καλλιέργησαν αυταπάτες και την υποταγή των εργαζομένων. Γι' αυτό δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά.
Και προσέθεσε: «Η συνταγή του παρελθόντος να κάνουμε συνεργασίες με μερικά τμήματα της Αριστεράς που άλλες φορές εξέφραζαν κι άλλες όχι κάτι το κοινωνικό, δεν περπατάει. Εμείς θέλουμε να σπάσει η κοινωνική πόλωση που υπάρχει στους εργαζόμενους και να ενωθούν σε ταξική βάση. Ανεξάρτητα αν ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ να ενωθούν στη βάση του ταξικού συμφέροντος».
Στη δε ερώτηση που ακολούθησε για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη ο κ. Παφίλης απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι δεν έκανε καλό και το λέμε. Παρ' ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, δημιουργήθηκαν αυταπάτες στο λαό και έπαιξε συνολικά αρνητικό ρόλο και το πληρώσαμε και εμείς πάρα πολύ ακριβά».
Τέλος, ο κ. Παφίλης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ «κακέκτυπο ΠΑΣΟΚ».
Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη στη Web Tv του ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:
Κύριε Παφίλη, ζητήσατε να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο. Δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής του;
Το πολυνομοσχέδιο δεν βελτιώνεται. Π.χ. το φορολογικό: Είναι ένα βάρβαρο φορολογικό νομοσχέδιο, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Φτάσαμε να θεωρούνται τα παιδιά περιττό βάρος. Σε ότι αφορά το δημόσιο: Θέλουν να ξεφορτωθούν από το δημόσιο ότι κοστίζει, το οποίο πληρώνεται φυσικά από το λαό. Οι σχολικοί φύλακες για παράδειγμα: Είναι 2.500 και προσφέρουν κοινωνικό έργο. Σε ποιους προσφέρουν κοινωνικό έργο; Στα παιδιά των πλουσίων, των βιομηχάνων; Όχι, φυσικά. Αλλά στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Φυλάνε τα σχολεία και προσφέρουν ένα κοινωνικό έργο. Αν τους διώξουν αντικειμενικά θα προκύψει πρόβλημα φύλαξης των σχολείων. Τι θα συμβεί; Θα έρθουν ιδιωτικές εταιρίες. Ποιος θα τους πληρώσει; Οι γονείς. Ποιος θα κερδίσει; Οι ιδιωτικές εταιρίες.
Για τους σχολικούς φύλακες ακούστηκε ότι δεν θα απολυθούν όσοι έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα..
Για φανταστείτε που φτάσαμε. Με διδακτορικό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα σχολικοί φύλακες.. Ωστόσο αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι σχολικοί φύλακες είναι φτωχοί άνθρωποι, με 400-500 ευρώ. Δεν είναι κάποιοι προνομιούχοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι στους δήμους θα παραμείνει το 10% των δημοτικών αστυνομικών, ενώ το υπόλοιπο 90% θα καλύψει κυρίως ανάγκες της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των σωφρονιστικών καταστημάτων. Τι λέτε εσείς για τη δημοτική αστυνομία;
Κατ' αρχήν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετίζονται και με την πίεση που δέχονται από το λαϊκό κίνημα. Εμείς λέμε: Κανένας εφησυχασμός. Έχουν βγάλει το γιαταγάνι και κόβουν από παντού. Εμείς για τη δημοτική αστυνομία είχαμε αντίρρηση και την καταψηφίσαμε, επειδή θεωρούσαμε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί άλλος ένας κατασταλτικός μηχανισμός. Λέγαμε ότι αυτά που καλείται να κάνει η δημοτική αστυνομία θα μπορούσαν να τα κάνουν με νέες προσλήψεις οι υπηρεσίες του δήμου.
Φυσικά τώρα είμαστε αντίθετοι στις απολύσεις των δημοτικών αστυνομικών γιατί μιλάμε για χιλιάδες κόσμο, που τον πετάνε στο δρόμο. Δεύτερον, δεν συμφωνούμε να μετατραπούν σε αστυνομικούς της ΕΛΑΣ και ζητάμε να παραμείνουν στους δήμους και να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες.
Στην Αθήνα έρχεται και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Πως θα τον υποδεχτεί το ΚΚΕ;
Θα σας πω κάτι που θα σας φανεί παράξενο. Όσοι προσπαθούν να εστιάσουν στο θέμα της κρίσης, των μέτρων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Σόιμπλε και στην Μέρκελ, κοροϊδεύουν ανοικτά και συνειδητά τον κόσμο. Εδώ δεν είναι θέμα προσώπων. Το καπιταλιστικό σύστημα έχει μια βαθειά κρίση, που εκδηλώνεται σε όλες τις χώρες. Αυτό προσπαθούν κάποιοι να κρύψουν και να εστιάσουν τη βάρβαρη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα σε πρόσωπα. Δεν είναι όμως έτσι. Ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα. Φυσικά υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις –ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία– για το πώς θα ξεπεραστεί η ίδια η κρίση. Κάποιοι ζητούν μια χαλάρωση της λιτότητας, όχι φυσικά για να δώσουν πίσω στον κόσμο αυτά που έχασε -και το παραδέχονται και οι ίδιοι- αλλά για να ξεκολλήσουν κάποια λιμνάζοντα κεφάλαια και να φέρουν μια νέα κερδοφορία. Εμείς φυσικά καταδικάζουμε και τον Σόιμπλε, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποικία της Γερμανίας. Η θεωρία αυτή προσπαθεί να κρύψει την ουσία του προβλήματος και να αθωώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι κυριαρχούν οι πιο ακραίες συντηρητικές δυνάμεις. Η ΕΕ οικοδομήθηκε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτό αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο και δείχνει πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που ήταν αντίθετο με την ένταξη στην ΕΕ.
Είστε το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τάσσεται υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το ευρώ. Μήπως όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει;
Εμείς δεν λέμε απλά έξω από την ΕΕ και το ευρώ. Αν πει κάποιος έξω από την ΕΕ και το ευρώ και σταματήσει εκεί μπορεί να είναι και χειρότερη η κατάσταση. Γιατί θα έχουμε πάλι ένα καπιταλιστικό σύστημα, στο οποίο λόγω της διεθνούς κατάστασης, μπορεί να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η κατάσταση των εργαζομένων και κάποια τμήματα του κεφαλαίου να κερδίσουν. Πρέπει η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ να συνδυαστεί με το κλειδί της οικονομίας, δηλαδή το ποιος θα κατέχει τα μέσα παραγωγής. Εμείς λέμε λοιπόν έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ και μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία. Και έξω από εξαρτήσεις από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αναπτυχθεί η χώρα σε όφελος του λαού. Αυτόν τον δρόμο προσπαθούμε να προβάλουμε και τον έχουμε επεξεργαστεί ακόμη περισσότερο στο τελευταίο συνέδριό μας. Έχουμε πάρει την μεγάλη εμπειρία από την ιστορική οικοδόμηση του σοσιαλισμού, τα σοβαρά λάθη που έγιναν στην οικοδόμησή του και με αυτά τα δεδομένα λέμε στο λαό ότι μπορεί να ζήσει καλύτερα. Ο καπιταλισμός έχει σαπίσει, είναι αδιέξοδος και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα άλλο κοινωνικό σύστημα που είναι φυσικά ο σοσιαλισμός.
Ενα μεγάλο ερώτημα είναι γιατί τη στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, η αντίδρασή της δεν είναι ακόμη ανάλογη. Γιατί δεν στηρίζει πλειοψηφικά τις απόψεις του ΚΚΕ; Τι φταίει γι αυτό;
Θα σας πω κάτι που μπορεί να φανεί και παράξενο. Στην καθημερινή επαφή που έχουμε με τον κόσμο υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που στη συζήτηση αποδέχεται ότι έχουμε δίκιο και ότι η διέξοδος που προτείνουμε είναι η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Ωστόσο ο κόσμος αυτή τη στιγμή δεν πιστεύει στις δυνάμεις του και αυτό έχει να κάνει με όλη την ιδεολογική, χυδαία προπαγάνδα που έχει γίνει -ιδιαίτερα μετά το 1990- μια προπαγάνδα που έχει κάνει τον κόσμο να περιμένει λύσεις από κάποιον μεσσία. Υπάρχουν επίσης δυνάμεις που φέρουν σοβαρότατες ευθύνες για αυτή την κατάσταση της έλλειψης ελπίδας και προοπτικής και θέλουν να ονομάζονται αριστερές.
Εννοείτε τον ΣΥΡΙΖΑ;
Και τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις, οι οποίες όταν η ιστορία γύρισε ανάποδα, κρύφθηκαν στα υπόγεια και συντάχθηκαν με τον ιμπεριαλισμό. Αυτές οι δυνάμεις -που ο κόσμος τις θεωρεί αριστερές- όλα αυτά τα χρόνια καλλιέργησαν στον κόσμο την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μονόδρομος. Εμείς ήμασταν η μοναδική φωνή που προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τον κόσμο όρθιο. Υπάρχουν συνδικαλιστικές ηγεσίες που πρόδωσαν τον κόσμο. Εμείς καλούμε σήμερα τους πολίτες να βγάλουν συμπεράσματα από αυτή την εμπειρία των τελευταίων χρόνων. Να ακολουθήσει ο λαός το ΚΚΕ –παρά τις αντιρρήσεις που μπορεί να έχει- θα τα βρούμε στην πορεία. Εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να συμφωνούν με το πρόγραμμα του ΚΚΕ 100%, αλλά να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα.
Μέχρι να αλλάξουμε το σύστημα όμως κ. Παφίλη -ρωτούν πολλοί- γιατί να γίνονται χωριστές πορείες και συγκεντρώσεις για το ίδιο πρόβλημα;
Δεν μπορείς να είσαι σε μία πορεία που ο ένας να λέει ότι είναι μονόδρομος η ΕΕ –ουσιαστικά ότι είναι μονόδρομος ο καπιταλισμός– και εμείς να λέμε το αντίθετο. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ θα ήταν νεκροταφείο η Ελλάδα. Ας σκεφτούν αυτοί που παριστάνουν ότι είναι επαναστάτες τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Καλλιέργησαν αυταπάτες και την υποταγή των εργαζομένων. Γι' αυτό δεν μπορούμε να είμαστε μαζί. Θα κοροϊδεύαμε τον κόσμο, αφού έχουμε διαφορετικές απόψεις. Ωστόσο στην καθημερινή πάλη δεν ξεχωρίζουμε κανέναν.
Εδώ τίθεται άλλο ένα ερώτημα. Στην καθημερινή πάλη στο εργοστάσιο, στην ύπαιθρο, στο πανεπιστήμιο υπάρχει δυνατότητα κοινής δράσης των δυνάμεων της Αριστεράς;
Ενα από τα καινούργια στοιχεία που επεξεργαστήκαμε στο συνέδριό μας είναι η λαϊκή συμμαχία. Η συνταγή του παρελθόντος να κάνουμε συνεργασίες με μερικά τμήματα της Αριστεράς που άλλες φορές εξέφραζαν κι άλλες όχι και τίποτα κοινωνικό, δεν περπατάει. Εμείς θέλουμε να σπάσει η κοινωνική πόλωση που υπάρχει στους εργαζόμενους και να ενωθούν σε ταξική βάση. Ανεξάρτητα αν ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ να ενωθούν στη βάση του ταξικού συμφέροντος. Αν επιτύχουμε αυτή τη λαϊκή συμμαχία, τότε θα φανεί ποιος έχει δίκιο και εκεί θα φανεί η λαϊκή δύναμη και όχι με τεχνητές συγκολλήσεις κορυφών.
Αρα, αποκλείετε και ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις της Αριστεράς;
Αν εμείς θέλαμε να διαχειριστούμε τον καπιταλισμό θα ήμασταν υπουργοί και δεν θα είχαμε και λόγο ύπαρξης, Εμείς θέλουμε να τον ανατρέψουμε. Δεν μπορούμε να μπούμε σε μια κυβέρνηση διαχείρισης. Άλλωστε υπάρχει πείρα τεράστια. Στη Γαλλία, που κατέληξε το Κομμουνιστικό κόμμα όταν μπήκε στην κυβέρνηση, στην Ιταλία εξαφανίστηκαν, στην Κύπρο, αν και εμείς δεν πιστεύουμε ότι το ΑΚΕΛ είχε κακές προθέσεις.
Μήπως και στην Ελλάδα έκανε κακό η κυβερνητική συνεργασία στην κυβέρνηση Τζαννετάκη;
Ναι δεν έκανε καλό και το λέμε. Παρ' ότι βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, δημιουργήθηκαν αυταπάτες στο λαό και έπαιξε συνολικά αρνητικό ρόλο και το πληρώσαμε και εμείς πάρα πολύ ακριβά. Το ΑΚΕΛ για παράδειγμα δεν είχε καμιά πρόθεση να ακολουθήσει αντιλαϊκή πολιτική, αλλά μπήκε σε μια κυβέρνηση που δεν είχε την εξουσία ο λαός. Οταν δεν έχει την οικονομία στα χέρια σου τι θα διαχειριστεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αφού την οικονομική εξουσία θα την έχουν οι καπιταλιστές; Αρα ή θα υπηρετείς αυτούς ή θα συγκρουστείς. Η σύγκρουση είναι λοιπόν αναπόφευκτη και αντικειμενική. Σε αντίθετη περίπτωση ενσωματώνεσαι και υπηρετείς το καπιταλιστικό σύστημα. Άλλωστε οι τελευταίες πολύ γρήγορες μεταμορφώσεις του ΣΥΡΙΖΑ -και εμείς δεν περιμέναμε ότι θα στρίψει τόσο γρήγορα- δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα κακέκτυπο ΠΑΣΟΚ.