Στη Βουλή κατέθεσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τις διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις στα άρθρα του νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα οι αλλαγές είναι οι εξής:
1. Αυξάνεται στις 12.000 ευρώ, από τις 6.000 ευρώ, που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από τη κινητικότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή της συζύγου του.
2. Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000 ευρώ) ισχύει πλέον και για την περίπτωση της γονικής μέριμνας τέκνου.
3. Προστέθηκε στις εξαιρέσεις από τη κινητικότητα και ο δικαστικός συμπαραστάτης, δυνάμει δικαστικής απόφασης.
4. Εξαιρούνται από τη κινητικότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί που υπηρετούν σε Δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων. Οι Δήμοι αυτοί είναι κατά βάση μικρά νησιά.
5. Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα.
6. Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.
Συναγερμός στην κυβέρνηση: «Να μην υπάρχουν απώλειες στην ψηφοφορία»
Ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που φέρνει τις απολύσεις στο Δημόσιο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ με την ψηφοφορία, η οποία είναι το πιο κρίσιμο κρας τεστ για τη δικομματική κυβέρνηση.
Οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος σε μία προσπάθεια να καμφθούν οριστικά οι ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι βουλευτές τους και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ανταρσίας συμφώνησαν χθες σε μία σειρά από διορθωτικές κινήσεις και βελτιώσεις στα άρθρα του νομοσχεδίου. Μάλιστα με ενδιαφέρον αναμένεται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια και οι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης.
Στις επάλξεις οι υπουργοί της ΝΔ για να «ηρεμήσουν» τους αντάρτες
Τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί της ΝΔ έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιες διαβουλεύσεις με βουλευτές του κόμματος, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καμφθούν όλες οι ενστάσεις επί του πολυνομοσχεδίου και η κυβέρνηση να δείξει μία σταθερότητα και να στείλει ένα μήνυμα πως δεν είναι εύθραυστη η κυβερνητική πλειοψηφία των 155 βουλευτών.
Στη Συγγρού λένε πως έστω και με βαριά καρδιά -όπως είχε δηλώσει και η Ντόρα Μπακογιάννη-, θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο με τα 108 άρθρα, ωστόσο σε πολλά πηγαδάκια επισημαίνεται πως είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουν νομοσχέδιο με τέτοιου είδους μέτρα.
Ψηφίστηκε επί της αρχής
Με ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίστηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, τις διαδικασίες προώθησης της κινητικότητας στο Δημόσιο, την έξοδο μονίμων δημοσίων υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας συζήτησης των άρθρων του νομοσχεδίου, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως θα ανακοινωθούν νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο, που θα ανταποκρίνονται σε παρατηρήσεις βουλευτών, που κατατέθηκαν, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και την Ολομέλεια.