Αν και η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων τάσσεται υπέρ της συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά τις υποχωρήσεις που έκανε η διοίκηση, οι συνδικαλιστές του προεδρείου του Σωματείου τους (ΠΣΕΕΠ) προχωρούν σε δεκαήμερη απεργία, από τις 9 Ιουλίου.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, αποδοκιμάζουν οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Πετρελαίων την προκλητική άρνηση των συνδικαλιστών του Σωματείου τους (ΠΣΕΕΠ) να υπογράψουν συλλογική σύμβαση εργασίας με τη διοίκηση της επιχείρησης, η οποία υποχώρησε διατηρώντας εργασιακά προνόμια.
Εν τούτοις οι συνδικαλιστές προχωρούν σε δεκαήμερη απεργία αρχής γενομένης από τις 9 Ιουλίου.
Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας ανάμεσα στους συνδικαλιστές και τη διοίκηση κι ενώ οι δύο πλευρές στις 30 Ιουνίου είχαν συμφωνήσει σε 22 σημεία, με τα οποία διατηρούνται σημαντικά προνόμια των εργαζόμενων -μεταξύ αυτών και οι 17,8 μισθοί- εντούτοις το προεδρείο του σωματείου κηρύττει απεργία. Το αποτέλεσμα είναι, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ, να ξεκινήσει τη διαδικασία των ατομικών συμβάσεων προσαρμόζοντας σε αυτές την τελική πρότασή της.
Χαρακτηριστικές των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί στους κόλπους των εργαζομένων από τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του ΠΣΕΕΠ είναι οι ανακοινώσεις των δύο μεγάλων παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ, οι οποίες αμφισβητούν τα μέλη του προεδρείου και ζητούν, μάλιστα, τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφασίσει το ίδιο το προσωπικό για το αν επιθυμεί ή όχι την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Τα δύο σημεία στα οποία οι συνδικαλιστές είδαν ως αιτία για τη μη επίτευξη συμφωνίας είναι η μείωση των πρόσθετων ημερών (ρεπό βάρδιας στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης) από 13 σε 10 μέρες σε διάστημα τριών ετών με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Και ο λόγος αυτής της πρότασης είναι ώστε τα ρεπό να είναι αντίστοιχα με εκείνα των εργαζομένων της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου.
Το δεύτερο σημείο είναι η αναστολή της μισθολογικής μεταβολής λόγω τριετίας για τα έτη 2012-2013 και η κατάργηση της 15ετίας. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης στην τριετία 2011-2013.
Τριετή σύμβαση
Η διοίκηση πρότεινε, κι είχαν συμφωνήσει οι συνδικαλιστές, σε τριετή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 με μηδενικές αυξήσεις τα δύο πρώτα χρόνια και γενική αύξηση 2,5% το τρίτο έτος εφόσον το EBITDA του ομίλου (το 2012) είναι πάνω από 700 εκατ. ευρώ.
Η ΠΑΣΚΕ ΕΛ.ΠΕ με ανακοίνωσή της και απευθυνόμενη στο προεδρείο του ΠΣΕΕΠ τονίζει: "Είστε διπλά αναξιόπιστοι όταν οι περισσότεροι από εσάς της Εκτελεστικής Γραμματείας βρίσκεστε στο τελικό στάδιο συνταξιοδότησης, βάζοντας τα προσωπικά σας ζητήματα σε βάρος του συλλογικού οφέλους με μια δήθεν επαναστατικότητα".
Και η ΔΑΚΕ ΕΛ.ΠΕ από την πλευρά της σημειώνει: "Προτείνουμε να τεθεί το θέμα της υπογραφής της ΕΣΣΕ προς ψηφοφορία ώστε να δώσει με ψυχραιμία την κατεύθυνση και την πορεία που πρέπει να χαράξει το ΠΣΕΕΠ".