Ο Σνόουντεν έκανε κίνηση – Ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία - iefimerida.gr

Ο Σνόουντεν έκανε κίνηση – Ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία

Ο Σνόουντεν έκανε κίνηση – Ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή, όταν συνάντησε τους εκπροσώπους των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο. Αν και άφησε να περάσουν τρεις ημέρες, ο Εντουαρντ Σνόουντεν έκανε τελικά κίνηση. Ζήτησε προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία. Τώρα απομένει να αποφασίσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν αν ο φυγάς ήταν... καλό παιδί ώστε να αποδεχθεί το αίτημά του.

Σύμφωνα με τo δικηγόρο Ανατόλι Κουτσέρενα, o οποίος συμβουλεύει τον 30χρονο φυγά, ο Σνόουντεν συμπλήρωσε το αίτημα, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτό έχει υποβληθεί ήδη στις ρωσικές αρχές. Ο πρώην σύμβουλος της NSA, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία, έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει το προσωρινό άσυλο μόνο και μόνο για να διευκολυνθεί η αναχώρησή του από τη Μόσχα για τη Λατινική Αμερική. Εκεί τρεις χώρες του έχουν προσφέρει πολιτικό άσυλο.

Ο Κουτσέρενα δήλωσε πως σύντομα θα εκδοθεί η απόφαση των Ρώσων για το θέμα. «Η διαδιασία για το προσωρινό άσυλο διαφέρει από εκείνη για το πολιτικό άσυλο, που θα απαιτούσε διάταγμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», εξήγησε.

Στις τελευταίες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου πάντως θα μπορούσε να ανιχνεύσει κανείς ένα θετικό σημάδι για τον Σνόουντεν. Από την αρχή της υπόθεσης ο Πούτιν είχε δηλώσει πως ο 30χρονος θα μπορεί να παραμείνει στη Μόσχα μόνο αν πάψει να βλάπτει τους Αμερικανούς. Και τη Δευτέρα σε σχετική ερώτηση ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε πως η στάση του Σνόουντεν απέναντι στην Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Πούτιν δήλωσε πως δεν θα αποφασίσει ο πρόεδρος για το θέμα. «Αν μιλάμε για προσωρινό άσυλο, τότε είναι ζήτημα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πέσκοφ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ