Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας σχετικά με τα ποσοστά αλκοολισμού στην Ελλάδα. Το αλκοόλ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα νοσηρότητας στην Ευρώπη σήμερα και η ανάγκη για προσοχή και κατάλληλη ενημέρωση είναι επιτακτική.
Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών Cegedim Strategic Data με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Lundbeck σε συνεργασία με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στη χώρα, έφερε στο φως σκοτεινές πτυχές της υπερκατανάλωσης του αλκοόλ, συνδέοντας το με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και σοβαρή ψυχική και σωματική εξάρτηση.
Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, το 70% των ατόμων που είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ δεν ακολουθούν τις συμβουλές των γιατρών για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία από κάποιον ειδικό. Επίσης 3 στους 4 εξαρτημένους από το αλκοόλ, αγνοούν την κατάσταση τους και η εξάρτηση αποκαλύπτεται τυχαία όταν επισκέπτονται τον γιατρό για άλλα προβλήματα υγείας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, τα πράγματα είναι δύσκολα και για εκείνους που αποφασίζουν να ζητήσουν βοήθεια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, από εκείνους που λαμβάνουν θεραπεία, το 44% υποτροπιάζει μέσα σε διάστημα περίπου 10 μηνών.
Οπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι κυρίως νόσος του εγκεφάλου, συχνά προοδευτική, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ ως επικίνδυνη κατανάλωση αλκοόλης χαρακτηρίζει εκείνη που ξεπερνάει τα 40 gr ημερησίως για τις γυναίκες και τα 60 gr για τους άνδρες