Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που μεγαλώνουν μόνοι και μόνες, χωρίς σύζυγο, τα παιδιά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με την διαθεσιμότητα, την απόλυση. Οι εξαιρέσεις στο πολυνομοσχέδιο καλύπτουν σε ελάχιστο ποσοστό τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Η νομοθετική πρόβλεψη αφορά χήρες και ανύπαντρες μητέρες και όχι, για παράδειγμα, διαζευγμένες μητέρες, που έχουν τη γονική επιμέλεια, αλλά από κοινού με το σύζυγο έχουν τη γονική μέριμνα, ακόμα κι αν ο σύζυγος δεν τους δίνει διατροφή.
Σύμφωνα με tovima.gr, διαχωρίζεται η γονική επιμέλεια από την γονική μέριμνα, εξ ου και οι συντάκτες του πολυνομοσχεδίου φρόντισαν να διατυπώσουν τη ρύθμιση για τις εξαιρέσεις από την ένταξη στη διαθεσιμότητα, έτσι που να αφορά μικρό αριθμό εργαζομένων που ανήκουν στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των μονογονεϊκών οικογενειών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παράγραφο 2 του άρθρου 90 (διαθεσιμότητα) αναφέρεται ότι εξαιρούνται και δεν τίθεται σε διαθεσιμότητα «υπάλληλος ο οποίος, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως ασκεί κατ' αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτόν και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ, όπως ισχύει».
Αυτό σημαίνει ότι η εξαίρεση για προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με ανήλικα παιδιά αφορά μόνο χήρους και χήρες, γονέα που του έχει ανατεθεί, με δικαστική απόφαση, η γονική μέριμνα λόγω βαρύτατων παραπτωμάτων του άλλου γονέα, ανύπαντρες μητέρες των οποίων τα παιδιά δεν έχουν αναγνωρισθεί από τον άλλο γονέα
Η εξαίρεση, δηλαδή, δεν αφορά την πλειονότητα των διαζευγμένων που έχουν τη γονική μέριμνα -ως είθισται- και οι δύο γονείς. Ητοι, ένας γονέας διαζευγμένος μπορεί να μεγαλώνει τα παιδιά του έχοντας τη γονική επιμέλεια, να μην του δίνει διατροφή ο σύζυγος, να εξαρτάται από τον μισθό του αλλά, όταν καταργείται κλάδος, ειδικότητα ή θέση να τον εντάσσουν σε διαθεσιμότητα.