Τέσσερις νέες προτάσεις για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη δημοσίευσε ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, σε κείμενο το οποίο συνυπογράφει μαζί με τον καθηγητή οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ και τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Οστιν του Τέξας Τζέιμς Γκαλμπρέιθ
Στο κείμενο του με τίτλο «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη νούμερο 4», ο γνωστός οικονομολόγος συνυπογράφει τέσσερις προτάσεις, οι οποίες κατά την άποψη του θα «βγάλουν» την Ευρωζώνη από τον «βάλτο» της οικονομικής κρίσης και θα βοηθήσουν στην επιστροφή της ανάκαμψης.
Πρώτη Πρόταση:
«Για την ώρα, προτείνουμε ότι οι τράπεζες οι οποίες έχουν ανάγκη ανεκεφαλαιοποίησης από το ESM (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) να απευθύνονται απευθείας Ταμείο, αντί να υποχρεώνεται η κάθε κυβέρνηση να δανείζεται για λογαριασμό της τράπεζας. Οι τράπεζες στην Κύπρο, στην Ελλάδα και την Ισπανία, θα ''έπεφταν'' σε μια τέτοια πρόταση. Τότε το ESM και όχι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση, ανακεφαλαιοποίηση και επίλυση στις προβληματικές τράπεζες χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότης για τον σκοπό αυτό».
Στη συνέχεια της πρώτης πρότασης, ο κ. Βαρουφάκης και οι άλλοι δύο πανεπιστημιακοί καθηγητές, σημειώνουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα να παραιτούνται από την εποπτεία και την επίλυση των παθογενειών μιας προβληματικής τράπεζας, με αποτέλεσμα οι μετοχές να περάσουν στο ESM και την ΕΚΤ. Το ESM θα διορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα προχωρήσει σε πλήρη ανάλυση της κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τράπεζα, με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί, πάνω από όλα, το κούρεμα των καταθέσεων. Αφού η τράπεζα έχει η ESM θα πωλήσει τις μετοχές για την απόσβεση του κόστους.
Δεύτερη Πρόταση:
«Η συνθήκη του Μάαστριχτ, επιτρέπει σε κάθε μέλος-κράτης της Ε.Ε. Να εξυπηρετεί εθνικό χρέος μέχρι το 60% του Α.Ε.Π.. Από την αρχή της κρίσης το 2008, τα περισσότερα μέλη της Ευρωζώνης έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο. Προτείνουμε να δώσει η ΕΚΤ στα κράτη-μέλη την ευκαιρία να μετατρέψουν το χρέος τους με την σύμβαση του Μάαστριχτ, ενώ τα εθνικά μερίδια από το χρέος που θα μετατραπεί, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται από το κάθε κράτος μέλος».
Τρίτη Πρόταση
Η τρίτη πρόταση του κ. Βαρουφάκη, έχει να κάνει με την στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να καταπολεμηθεί η λιτότητα. «Η Ε.Ε. Έχει ήδη μια στρατηγική ανάκαμψης και επαναφοράς στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης για το 2020, το οποίο στην ουσία έχει ''συρρικνωθει'' από την λιτότητα. Προτείνουμε να ξεκινήσει η Ε.Ε. Ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα για να καταπολεμηθεί η ύφεση, να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα και να ολοκληρωθούν οι δεσμεύσεις της Συνθήκης της Ρώμης, για την αναβάθμιση του επίπεδου ζωής».
Τέταρτη Πρόταση
Η τέταρτη πρόταση του κ. Βαρουφάκη, είναι η δημιουργία ενός «εκτάκτου προγράμματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο θα εγγυηθεί την πρόσβαση στη διατροφή και στις βασικές ενεργειακές ανάγκες όλων των Ευρωπαίων, μέσω της δημιουργίας μιας ΕυρωπαϊκήςΥπηρεσίας Τροφίμων το οποίο θα ακολουθεί το μοντέλο του αντίστοιχου προγράμματος των ΗΠΑ και ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ελάχιστης Ενέργειας. Αυτά τα προγράμματα, θα χρηματοδοτηθούν από την Κομισιόν».
Εκτός από τις προτάσεις του, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον στην Ευρώπη και επισημαίνει πως αυτή την στιγμή υπάρχει «η χειρότερη ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση από τα τέλη του '40. Σε κράτη- μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία αλλά και αλλού στην Ευρωζώνη, οι βασικές ανάγκες δεν εξυπηρετούνται. Αυτό ισχύει κυρίως για τους ηλικιωμένους, τους ανέργους, τα ανήλικα παιδιά, τα παιδιά στα σχολεία, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους αστέγους». Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως στην Ευρώπη υπάρχει κίνδυνος λόγω της έξαρσης του εξτρεμισμού και αναφέρεται στην άνοδο του ναζισμού σε χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση.
Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο του κ. Βαρουφάκη