«Για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά τα απτά σημάδια ανάκαμψης στη χώρα είναι οι τουρίστες που κατευθύνονται προς Αθήνα από τα κρουαζιερόπλοια και τα αεροπλάνα. Την ευφορία αυτή, ωστόσο, δεν συμμερίζονται οι περισσότεροι πολίτες». Το κεντρικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Bloomberg είναι αποκαρδιωτικό, την ώρα που οι πάντες θριαμβολογούν για τα εκατομμύρια των τουριστών στη χώρα.
Το στίγμα της ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά εργασίας, δίνει η ανταποκρίτρια του Bloomberg Μαρία Πετράκη, μιλώντας με την 28χρονη σερβιτόρα Ολυμπία Αγγελή, η οποία είδε τις απολαβές της να μειώνονται όπως λέει κατά το ήμισυ μέσα σε τρία χρόνια. Η ίδια δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στις τουριστικές σπουδές της, πάντως προς το παρόν δεν έχει το περιθώριο να χάσει έστω και τα 500 ευρώ το μήνα, ποσό με το οποίο συντηρεί τους ηλικιωμένους γονείς της.
«Πολλοί επέστρεψαν στο πατρικό τους εξαιτίας της κρίσης για να τους συντηρήσουν οι γονείς τους. Αλλά εγώ είμαι μοναχοπαίδι και ποτέ δεν έφυγα από το σπίτι. Συντηρώ τους γονείς μου, τους βοηθώ να πληρώσουν το ενοίκιο, τους φροντίζω» λέει η Ολυμπία.
Η 28χρονη δηλώνει ότι συνεχίζει να δουλεύει ως σερβιτόρα, για να μην μεταναστεύσει όπως η φίλη της, που πριν από δυο χρόνια έφυγε για την Βρετανία: «Εγκατέλειψε τις σπουδές της εδώ. Το μόνο που έβλεπε ήταν σκοτάδι, σκοτάδι, σκοτάδι».
Η Ολυμπία δεν ακολούθησε σπουδές ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, γιατί όπως λέει, η ιστορία δεν... γεμίζει την κατσαρόλα. Προτίμησε τις τουριστικές σπουδές και θεωρεί τον εαυτό της τυχερό.
Το δημοσίευμα του Bloomberg
Η Αγία Τριάδα των Κρίσεων
«Ο τουρισμός είναι η «βιομηχανία» που συντηρεί χιλιάδες Έλληνες και αναμένεται να συμβάλλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Μέχρι όμως να γίνει αισθητή η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη, πολλοί νέοι αναγκάζονται και μεταναστεύουν και όσοι μένουν, συχνά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους για να σερβίρουν καφέ στην Πλάκα, κερδίζοντας 500 ευρώ το μήνα που τους βοηθούν να μείνουν εκτός της στρατιάς των ανέργων οι οποίοι και αυξάνονται συνεχώς. Το να μην χάσουν την δουλειά τους έχει γίνει μια καθημερινή αγωνία για τα 3,6 εκατομμύρια των Ελλήνων που ακόμη εργάζονται.
Η Ελλάδα έχει την αγία τριάδα των κρίσεων, λέει ο Ανδρέας Κούτρας, σύμβουλος σε επενδυτική εταιρεία με έδρα την Ελβετία. «Έχει κρίση δημοσίου χρέους, τραπεζική κρίση, πολιτικο-πολιτισμική κρίση. Έχει γίνει ο φάρος της Ευρώπης (που προειδοποιεί): μείνετε μακριά από αυτή την περιοχή» υποστηρίζει ο Α. Κούτρας».
«Δεν βλέπω καμία αλλαγή στο τεράστιο μέγεθος του χρέους», δήλωσε ο Bruce Stout, διευθυντής του Murray International Trust στο Εδιμβούργο και επισκέπτης της Κρήτης φέτος. Στους δρόμους της Αθήνας βλέπεις Ελληνες και άλλους να κοιμούνται στις πόρτες τραπεζών και καταστημάτων. Ομοίως, τα λεωφορεία του αεροδρομίου που αφήνουν τους τουρίστες στους δρόμους της πλατείας Συντάγματος απέναντι από το Κοινοβούλιο, συχνά μπλοκάρονται από τους ζητιάνους που σκύβουν με τα χέρια απλωμένα στις άκρες των πεζοδρομίων».
Φωτογραφίες: Αγγελος Τζωρτζίνης, Κώστας Τσιρώνης