Οι καταγγελίες, τα βίντεο και οι μαρτυρίες ανθρώπων που βρέθηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Σύνταγμα στις 29 Ιουνίου οδήγησαν την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας Ελένη Ράικου στο να σχηματίσει τέσσερις δικογραφίες.
Οι δικογραφίες διαβιβάστηκαν σε πταισματοδίκη και λογικά η αναζήτηση πιθανών ευθυνών θα γίνει σε βάθος χρόνου, με τις πιθανές ευθύνες οργάνων της τάξης να βρίσκονται στο επίκεντρο και των τεσσάρων δικογραφιών.
Μετά τη μελέτη όλων των στοιχείων, τα οποία τέθηκαν υπ' όψιν των αρμόδιων αρχών (Εισαγγελία Πρωτοδικών και Εισαγγελία Αρείου Πάγου) και συσχετίστηκαν με την πρώτη δικογραφία που είχε σχηματιστεί, έπειτα από πρωτοβουλία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ελένης Ράικου, σχηματίστηκαν τέσσερις δικογραφίες.
* Η πρώτη αφορά τη χρήση των χημικών και σχηματίστηκε κατόπιν παραγγελίας της κ. Ράικου με αφορμή τις καταγγελίες του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κων. Λουράντου, ο οποίος μίλησε για «αλόγιστη χρήση χημικών», ενώ είχε κάνει και έκκληση προς τους συναδέλφους του να φέρουν φάρμακα στο Σύνταγμα. Συναφείς καταγγελίες είχε κάνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ο αντιπροέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλης.
* Η δεύτερη δικογραφία αφορά τους παρακρατικούς με τα καλυμμένα πρόσωπα που εμφανίζονται σε βίντεο να συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ και ακολούθως να συνοδεύονται από άνδρες με πολιτικά στο προαύλιο της Βουλής. Διερευνάται το αδίκημα της «παράλειψης σύλληψης οπλοφορούντων».
* Η τρίτη δικογραφία σχηματίστηκε για τη διερεύνηση του αδικήματος της «σωματικής βλάβης κατ' εξακολούθηση» σε βάρος πολιτών. Μηνυτήρια αναφορά κατά των αστυνομικών οργάνων για την αδικαιολόγητη και ακραία εγκληματική βία σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών, με αποκορύφωμα τις ακρότητες της 29ης Ιουνίου, υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Προσκόμισε μάλιστα δύο δισκέτες με οπτικό υλικό που περιέχουν 38 βίντεο και πλούσιο φωτογραφικό υλικό με σκηνές βίας απέναντι σε ανυπεράσπιστους πολίτες.
* Η τέταρτη δικογραφία αφορά την «παραβίαση πανεπιστημιακού ασύλου». Σύμφωνα με καταγγελία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας, Θεοδόση Πελεγρίνη, τα ΜΑΤ εισέβαλαν χωρίς άδεια στο κτήριο του τμήματος ΕΜΜΕ (που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Συντάγματος) και έριξαν δακρυγόνα και κροτίδες σε ανθρώπους που θέλησαν να βρουν εκεί καταφύγιο. *