Την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή πολιτική κατηγορούν σε άρθρο τους οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν πως «οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Δεν νοιάζονται ουσιαστικά για την οικονομία των χωρών που έχουν πληγεί από την κρίση».
Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Wolfgang Munchau υποστηρίζει πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., υποστηρίζουν πως η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιούργησε «ομπρέλα προστασίας» για τις πιο αδύναμες οικονομίες, ενώ αναφέρονται και σε ένα πλήθος μεταρρυθμίσεων όπως η τραπεζική ενοποίηση, προκειμένου να επιδιορθωθούν τα προβλήματα «βήμα προς βήμα».
Ο Munchau ωστόσο, απορρίπτει αυτή την συλλογιστική και τονίζει πως αυτή η «επίσημη θέση» πως η Ευρωζώνη παρά τα οικονομικά της προβλήματα βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκφράζεται και από ακαδημαϊκού, δημοσιογράφους και λομπίστες, οι οποίοι εκφράζουν αυτή την άποψη «ανάλογα με τα πόση χρηματοδότηση απολαμβάνει το κάθε πανεπιστημιακό ινστιτούτο ή δεξαμενή σκέψης από τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα, τις εθνικές κυβερνήσεις ή τις κεντρικές τράπεζες».
Συνεχίζοντας, το άρθρο αναφέρει πως όλα είναι θέμα οπτικής. «Εάν δουλεύεις στις Βρυξέλλες, σου γίνονται έμμονες ιδέες οι ''σκυλοκαβγάδες'' της Κομισιόν με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Στον ''κύκλο'' των Βρυξελλών η οικονομική ''κατάθλιψη'' δεν είναι στις βασικές υποχρεώσεις. Πιο πολύ θα ενδιαφερθείς για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισόν και εάν θα μπορεί να καλύψει το πολιτικό έδαφος που χάθηκε κατά την προεδρία του Μπαρόζο».
Παράλληλα, το δημοσίευμα κατηγορεί τους αξιωματούχους της Ε.Ε. Πως αδιαφορούν για τα βαθιά αίτια της οικονομικής κρίσης και επικεντρώνονται κυρίως στις τεχνικές, νομικές και θεσμικές πτυχές. «Οταν υπερασπίζονται την λιτότητα, το κάνουν από το πλαίσιο των ευρωπαϊκών συνθηκών, οι οποίες τους λένε με πολλές λεπτομέρειες πως χρειάζεται μια δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και το τι θα συμβεί εάν δεν γίνει».
Για τον Moncau, αυτοί που υποστηρίζουν πως η Ε.Ε. «έχει κάνει περισσότερα από όσα νόμιζε κανείς πως θα ήταν δυνατόν να γίνουν», θεωρούν παράλληλα πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί και τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει. Ωστόσο εκεί διαψεύδονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς «οι οικονομίες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου της Ισπανίας και της Ιταλίας έχουν καταρρεύσει, με την ανεργία να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και να συνεχίζει να αυξάνεται. «Οι αξιωματούχοι που κάνουν τις προβλέψεις, προσποιούνται εδώ και τέσσερα χρόνια πως η ανάκαμψη βρίσκεται κοντά. Κάνουν λάθος εδώ και τέσσερα χρόνια. Και θα διαψευσθούν και πάλι», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Κλείνοντας, ο Monchau αναφέρει πως «όταν λέτε πως έχετε κάνει περισσότερα από όσα νομίζατε ότι θα κάνατε, επί της ουσίας λέτε πόσο άσχημα έχουν γίνει τα πράγματα, πόσο πολύ χασομερήσατε και πόσο λίγο νοιάζεστε για το τι γίνεται στην οικονομία»