Στην εποχή που διανύουμε οι αποστάσεις έχουν πλέον εκμηδενιστεί και η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων σε όλες τις γωνιές του πλανήτη καθίσταται πραγματικά πανεύκολη με ένα email ή ένα tweet κλπ. Ωστόσο, ο ταπεινός τηλέγραφος υπήρξε για περισσότερα από 100 χρόνια η βασική δίοδος για τη μεταφορά καλών ή κακών ειδήσεων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων.
Μπορεί στις ανεπτυγμένες χώρες τα τηλεγραφήματα να έχουν εκλείψει προ πολλού και απλώς να παραμένουν στη θύμηση των πιο ηλικιωμένων, ωστόσο, στην Ινδία ο τηλέγραφος αποτέλεσε για περισσότερα από εκατό χρόνια ο πιο γρήγορος τρόπος επικοινωνίας και ένας φορέας πολιτισμού ανάμεσα στις διάφορες περιοχές της μεγάλης ασιατικής χώρας, αλλά και μέσω επαφής της με τον υπόλοιπο πλανήτη.
Η κρατική εταιρεία τηλεγραφημάτων, έπειτα από 163 χρόνια συνεχούς προσφοράς σήμερα θα στείλει το τελευταίο μήνυμα προτού ο τηλέγραφος σιωπήσει για πάντα και χαθεί τη λήθη του χρόνου ως μαι από τις «παλαιές» τεχνολογίες.
Μέχρι και πριν από 30 χρόνια, όταν στη χώρα δεν υπήρχε ακόμη σταθερό τηλεφωνικό δίκτυο, αλλά και αργότερα, προτού καταφθάσουν τα κινητά τηλέφωνα και το Διαδίκτυο ο τηλέγραφος ήταν ο αναμφισβήτητος βασιλιάς της επικοινωνίας και η υπηρεσία απασχολούσε χιλιάδες υπαλλήλους στις τάξεις της.
Σε σταδιακή παρακμή τα τελευταία έτη, σήμερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου με το τελευταίο τηλεγράφημα που θα αποσταλεί να αποτελεί μαζί με τις παλαιωμένες συσκευές τα πρώτα δείγματα στο μουσείο που θα κατασκευαστεί για να τιμήσει τον επί 163 έτη φορέα επικοινωνίας στη χώρα.
Ο άνδρας της φωτογραφίας που εργάζεται στην κρατική υπηρεσία τηλεγραφημάτων τα τελευταία εξήντα χρόνια δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του, συνειδητοποιώντας ότι το μηχάνημα που του έδωσε επί δεκαετίες δουλειά και χρήματα για να ζήσει περνάει στην Ιστορία, πιθανότατα μαζί με τον ίδιο.