Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκφράζεται η αισιοδοξία πως, μετά τη συμφωνία με την Τρόικα, η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση σταθερότητας, ωστόσο, στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως οι εναπομείναντες μήνες του καλοκαιριού θα είναι πραγματικά «καυτοί», ενώ χρειάζεται πολύ τρέξιμο και λεπτοί χειρισμοί για να εκπληρώσει η χώρα τις δεσμεύσεις της.
Κεντρικό μέτωπο είναι σαφώς εκείνο της διοικητικής μεταρρύθμισης με τις διατάξεις της διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων να προκαλούν αντιδράσεις. Από την άλλη πλευρά, στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εκφράζονται και φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό από τα 10,5 δισ. που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες στο β' εξάμηνο του 2013.
Πρώτη «μάχη» το πολυνομοσχέδιο
Η συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την Τρίτη και Τετάρτη με αφορμή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αποτελεί και το «εναρκτήριο λάκτισμα» για τις απολύσεις στο δημόσιο αναμένεται να είναι έντονη και από το Μαξίμου ετοιμάζονται για την πρώτη από τις αρκετές μάχες που πρέπει να δώσουν σε μικρό χρονικό διάστημα.
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία γνωρίζουν ότι υπάρχει αναβρασμός στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τυχόν διαρροές, ενώ η ενδεχόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με μεγάλη πλειοψηφία θα θεωρηθεί και ψήφος εμπιστοσύνης προς τη δικομματική κυβέρνηση.
Σε τροχιά σύγκρουσης με Δήμους, ΠΟΕ - ΟΤΑ και συνδικάτα
Την ώρα που οι βουλευτές θα εκφράζουν εντός του Κοινοβουλίου τις απόψεις και διαφωνίες τους για το πολυνομοσχέδιο, στην πλατεία Συντάγματος αναμένεται να επικρατεί ατμόσφαιρα εκρηκτική από τις συνεχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει δήμοι και συνδικάτα.
Οι περισσότερες υπηρεσίες αναμένεται να παραλύσουν από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τα νοσοκομεία και τον ΟΣΕ. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από την πλευρά τους έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία και διαμαρτυρίες για την Τρίτη, ενώ δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που απειλούν με ομαδικές παραιτήσεις αν δεν αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.
Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών για την κινητικότητα βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις μετακινήσεις των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας. Οπως αναφέρει το Mega ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ με βάση τις αλλαγές, το 90% των δημορικών αστυνομικών θα μεταφερθεί στην ΕΛ.ΑΣ. και οι υπόλοιποι για πρόνοιες στις υπηρεσίες των δήμων.
Αναφορικά με τους υπόλοιπους τομείς του Δημοσίου, οι αρμόδιοι υπουργοί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάννης Μιχελάκης τονίζουν την ανάγκη να εφαρμοστούν τα μέτρα όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωνει πως «όποιος δεν δέχεται την κινητικότητα θα απολύεται ».
Παράλληλα με τις αντιδράσεις η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει και τους τρόπους με τους οποίους θα διαχειριστεί επικοινωνιακά τους όποιους κραδασμούς προέλθουν από τις πρώτες απολύσεις και διαθεσιμότητες, μιας και θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο στο ελληνικό Δημόσιο.
Την ίδια ώρα η επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα αντιμετωπίζεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να έλθουν και νέα μηνύματα στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση από την Γερμανία και την ΕΕ γενικότερα, ενώ υπάρχει και ο κρυφός πόθος το ταξίδι να φέρει και ένα άτυπο «ναι » για την, έστω πιλοτική, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Ανησυχία για δημοσιονομικό κενό από την φορο – καταιγίδα στο β' εξάμηνο του 2013
Ωστόσο, οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα του οικονομικού επιτελείου πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτοί στον τομέα των εσόδων, καθώς εκφράζονται φόβοι για δημοσιονομικό εκτροχιασμό λόγω φορολογικής κόπωσης.
Από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι η υστέρηση του πρώτου εξαμήνου είναι αναστρέψιμη μιας και ο μεγάλος όγκος των φορολογικών υποχρεώσεων έχει μεταφερθεί στο β' εξάμηνο, ωστόσο, αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι καλούνται να σηκώσουν όλα τα βάρη μαζεμένα.
Χαρακτηριστικό είναι πως οι πολίτες θα κληθούν να σηκώσουν φορολογικά βάρη της τάξης των 10,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 όπου και κλείνει δημοσιονομικά η χρονιά.
Μετά τις καθυστερήσεις στην υποβολή των δηλώσεων, το δεύτερο εξάμηνο είναι φορτωμένο με 5,2 δισ ευρώ από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (έως τώρα έχουν εισπραχθεί περίπου 2,6 δισ ευρώ επί συνόλου 7,8 δισ ευρώ), ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρωθούν 998 εκατ. ευρώ ως εισφορά αλληλεγγύης και άλλα 190 εκατ. ευρώ ως Τέλος Επιτηδεύματος.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν, επίσης, 1,9 δισ ευρώ για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος μέσω ΔΕΗ και άλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας 2011, 2012 και 2013. Στο τέλος του έτους, θα πρέπει να πληρωθούν και περίπου 1,2 δισ ευρώ για τα Τέλη Κυκλοφορίας Ι.Χ του 2014, ενώ περί τα 135 εκατ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν και για τον αποκαλούμενο Φόρο πολυτελείας, ανεβάζοντας τον... λογαριασμό συνολικά στα 10 δισ 550 εκατ. ευρώ.
Ζητούνται λύσεις για ΕΟΠΥΥ και αποκρατικοποιήσεις
Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θα πρέπει αργά ή γρήγορα να δώσει και μια λύση στην «καυτή πατάτα» του ΕΟΠΥΥ, ενώ πρέπει να βάλει πλάνο και για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις φιλοδοξώντας να έχει αποτελέσματα έως το φθινόπωρο.