Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η Λετονία θα γίνει το 18ο μέλος της Ευρωζώνης και ήδη έχει σκορπίσει χαμόγελα χαράς σε πολλές υπεράκτιες εταιρίες, οι οποίες ετοιμάζονται να μετακομίσουν στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και να την μετατρέψουν στον επόμενο φορολογικό παράδεισο του ευρώ μετά την Κύπρο.
Σύμφωνα με το «Spiegel», η Λετονία προσφέρει φορολογικά προνόμια αντίστοιχα με τα κυπριακά πριν από την οικονομική κατάρρευση της μεγαλονήσου. Η ένταξη στην Ευροζώνη ανοίγει το δρόμο σε Ρώσους μεγιστάνες για μετεγκατάσταση των κεφαλαίων τους στη Βαλτική χώρα και την προσέλκυση όλο και περισσότερου «μαύρου» χρήματος από λαθρεμπόριο πετρελαίου, χρυσού, πολύτιμων λίθων κι αδιαφανείς συναλλαγές.
Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα παρουσιάζεται ο φόρος επιχειρήσεων, που ανέρχεται στο 15%, την ώρα που ο αντίστοιχος φόρος στην Ιρλανδία και στην Κύπρο είναι 12,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται στο 23,5%.
«Η Λετονία θα είναι πλέον το Λουξεμβούργο των φτωχών», λέει ο Μάρκους Μάιντσερ, οικονομικός αναλυτής στο Tax Justice Network επισημαίνοντας την ολοένα κι αυξανόμενη φιλοδοξία της χώρας αυτής να επιβληθεί στην αγορά ως ένας υπεράκτιος προορισμός αφορολόγητων ή και παράνομα παραχθέντων κεφαλαίων Ρώσων ολιγαρχών και τις υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η Λετονία, μια χώρα μόλις δυο εκατομμυρίων κατοίκων, έχει σήμερα 29 τράπεζες, ενώ το 1993 είχε πάνω από 60. Ήδη οι μισές τραπεζικές καταθέσεις της χώρας ανήκουν σε ξένους, τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις. Κάποια από αυτά τα κεφάλαια -περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ- εκτιμάται ότι έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες λόγω της κρίσης. Ασφαλώς, η λετονική τραπεζική αγορά πρωταρχικώς και κυρίως προσελκύει τους ρώσους ολιγάρχες που θέλουν να μεταφέρουν τα τεραστία κεφάλαια τους μακριά από το υψηλό φορολογικό καθεστώς της κυβέρνησης του Βλαντίμιρ Πούτιν.