Αγώνα δρόμου που απαιτεί εξοντωτικούς ρυθμούς στο δίμηνο που ακολουθεί, ξεκίνησε η Κυβέρνηση, όντας υποχρεωμένη να φέρει έως το Σεπτέμβριο, νομοσχέδια για τους μισθούς και την απασχόληση στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, για το φορολογικό σύστημα και τη φοροδιαφυγή, για τις ΔΕΚΟ, για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Όλα αυτά υπό το βλέμμα των δανειστών μας που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Αρχών με τις αποφάσεις για το νέο πακέτο στήριξης. Και για να γίνει κατανοητό τι ακριβώς πρέπει να καταφέρει η Κυβέρνηση έως το Σεπτέμβριο, ιδού ένας κατάλογος νομοσχεδίων και δράσεων που θα περάσουν από τη Βουλή:
- Αποκρατικοποιήσεις: 1,7 δισ ευρώ έως το Σεπτέμβριο
- Φορολογικό:
- επόμενη εβδομάδα αναλυτικό πλαίσιο για φοροδιαφυγή και συλλογή φόρων
- το Σεπτέμβριο νομοσχέδιο για απλοποίηση- αναμόρφωση συστήματος
- Συγχωνεύσεις- καταργήσεις Οργανισμών: ψήφιση έως μέσα Αυγούστου
- Αναδιάρθρωση ΔΕΚΟ- προσωπικό- εργασιακή εφεδρεία: αρχή γ΄ 3μηνου
- Μεσοπρόθεσμο σχέδιο για προσωπικού Δημοσίου: Ιούλιος
- Νέο Μισθολόγιο Δημοσίου: Ιούλιος
- Ενεργειακά: Ιούλιος (πρόσβαση ιδιωτών σε λιγνίτες: γ΄ 3μηνο)
- Αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων (παραρτήματα πανεπιστημίων): έως γ΄ 3μηνο
- Βελτίωση εποπτικού πλαισίου για τράπεζες: έως μέσα Σεπτεμβρίου
- Νομοσχέδιο για συμβουλή Τουρισμού σε ανάπτυξη- απασχόληση: έως γ΄ 3μηνο
Ήδη, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον Ε. Βενιζέλο, ο οποίος σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής, θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ακριβές χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που πρέπει να αναληφθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εφαρμόσει το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε αυτή τη κατεύθυνση οι Γενικοί Γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων θα είναι σε καθημερινή επαφή και κάθε εβδομάδα θα συνεδριάζει η Διυπουργική για να εξετάζει ποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνονται στη συνέχεια.
Σε συνέντευξη του στο CNBC, ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη δυσκολία του εγχειρήματος, ειδικά όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις. "Πρέπει να παρουσιάσουμε νέες αποδείξεις της εθνικής, πολιτικής και οικονομικής αξιοπιστίας και αποδοτικότητας. Τώρα είναι μια νέα περίοδος. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είναι όντως ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα. Αλλά έχουμε ένα πολύ στέρεο νομικό πλαίσιο, σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους και έχουμε την απαραίτητη θέληση, την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προχωρήσουμε, μέσω γρήγορων διαδικασιών, γιατί πρέπει να πετύχουμε πολύ συγκεκριμένους οικονομικούς στόχους", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε ποτέ σκέψη αποχώρησης από την Ευρωζώνη.
Με φόντο τις διαβουλεύσεις που γίνονται για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο "πακέτο" στήριξης, μιλώντας στο BLOOMBERG, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β και σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στο σχέδιο στήριξης, το οποίο τόνισε ότι δεν πρέπει να χαρακτηριστεί ως επιλεκτική χρεοκοπία από τους Οίκους Αξιολόγησης. Απαντώντας, δε, στα όσα δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ περί απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στο REUTERS χαρακτήρισε φιλέλληνα τον επικεφαλής του EUROGROUP και ξεκαθάρισε ότι δεν θα έρθουν επιθεωρητές αλλά σύμβουλοι.