Υπερδιπλάσιες αποδείξεις είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών σε όσους παρερμήνευσαν τη συζήτηση που άνοιξε για το νέο πλαίσιο συλλογής αποδείξεων, το οποίο σε κάθε περίπτωση θα αφορά στα εισοδήματα του 2014, που θα δηλωθούν το 2015. Το μόνο σίγουρο είναι, λοιπόν, ότι η φετινή υποχρέωση συλλογής αποδείξεων δεν αίρεται, με ποινή φόρου μάλιστα πολύ υψηλότερη από πέρσι, για όσους δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό.
Οι αποδείξεις που έχουν την έγκριση της εφορίας πρέπει να αφορούν σε είδη διατροφής, οινοπνευματώδη- καπνό, είδη ένδυσης- υπόδησης, το πεδίο της στέγασης αλλά μόνο υπηρεσίες και είδη συντήρησης- επισκευής κατοικίας και όχι λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα, δημοτικά τέλη, καύσιμα θέρμανσης. Επίσης, "περνάνε", αποδείξεις για είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, για μεταφορές αλλά μόνο πραγμάτων, συντήρηση- επισκευή αυτοκινήτων και μηχανών, κόμιστρα ταξί, καύσιμα και όχι διόδια, ταξίδια, οι αποδείξεις δαπανών αναψυχής εκτός από τα Τέλη για την ΕΡΤ και το κόστος συνδρομητικής τηλεόραση, οι αποδείξεις δαπανών για εκπαίδευση αλλά μόνο φροντιστήρια- ξένες γλώσσες, οι δαπάνες σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, καθώς και άλλα αγαθά και υπηρεσίες π.χ. κομμωτήρια, όχι όμως τα πάσης φύσης ασφάλιστρα.
Η υποχρέωση συλλογής αφορά στο 25% εισοδήματος από μισθωτούς- συνταξιούχους ανεξαρτήτως εισοδήματος, με όριο αποδείξεων τις 10.500 ευρώ, ενώ η ποινή φόρου είναι πλέον 22% και όχι 10%. Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 3.750 ευρώ για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, έτσι αν συγκεντρώσει 3.000 ευρώ θα έχει ποινή φόρου 165 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 750 ευρώ). Μισθωτός με εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 10.500 ευρώ χωρίς έκπτωση φόρου (η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ μειώνεται σταδιακά πάνω από τις 21.000 ευρώ και εξανεμίζεται πλήρως στις 42.000 ευρώ) αλλά αν συγκεντρώσει 9.500 ευρώ θα έχει ποινή φόρου 220 ευρώ (22% επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ).
Ακριβώς λόγω αυτής της στρέβλωσης, βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος συλλογής αποδείξεων θα είναι η αποσύνδεση από τη μείωση φόρου των 2.100 ευρώ, που σύμφωνα και με τη Τρόικα δεν απέφερε αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Αντιθέτως, μελετώνται κίνητρα συλλογής αποδείξεων, όπως η έκπτωση επί της τελικής τιμής προϊόντος/ υπηρεσίας ή η μείωση φόρου εισοδήματος με πλαφόν ως ποσοστό επί των αποδείξεων, ενώ εξετάζεται να έχουν ειδικό "βάρος" οι αποδείξεις για δαπάνες από δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας. Στα κίνητρα ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και κληρώσεις για χρηματικά ποσά ή δώρα. "Κλειδί" είναι και η πρόβλεψη για την υποχρεωτική χρήση "πλαστικού" χρήματος για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Ήδη στο πολυνομοσχέδιο συμπεριλήφθηκε διάταξη για τη μη έκπτωση επιχειρηματικών δαπανών άνω των 500 ευρώ, που έχουν γίνει με μετρητά. Η παροχή αυτών των κινήτρων, οδηγεί, πάντως, στο... χρονοντούλαπο τη πολυσυζητημένη φοροκάρτα.