Το ΔΝΤ ματαίωσε και την Ολυμπιάδα Κωφών - iefimerida.gr

Το ΔΝΤ ματαίωσε και την Ολυμπιάδα Κωφών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την οριστική ματαίωση των Deaflympics που επρόκειτο να διεξαχθούν το 2013 στην Αθήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΕΟΚΑ Γιάννη Στούφη και τον εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής για την Άθληση Κωφών, Μαρκ Κούπερ.

Η ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών ήρθε λόγω αδυναμίας κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων, έπειτα από απόφαση του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου που έχει αποφασίσει να περικόψει ότι μπορεί να θεωρηθεί «περιττό έξοδο».

Πόσο «περιττό έξοδο» μπορεί να θεωρηθεί μια Ολυμπιάδα που η πατρίδα μας είχε την ύψιστη τιμή να την φιλοξενήσει, την ίδια στιγμή που οι υπουργοί ταξιδεύουν συνεχώς με πολυτελή τζετ και έχουν στην διάθεση τους πανάκριβα αυτοκίνητα για να μετακινούνται, είναι ένα θέμα που προσφέρει τροφή για σκέψη.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

«Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα, να λάβει τη δυσάρεστη απόφαση ματαίωσης των αγώνων Deaflympics – Αθήνα 2013, λόγω αδυναμίας κάλυψης των οικονομικών απαιτήσεων που έχει μία τέτοια μεγάλη διοργάνωση.

Σήμερα ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Χρήστος Αηδόνης, συναντήθηκε, με τον Μαρκ Κούπερ, εκτελεστικό διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής για την Άθληση Κωφών, με τον κ. Στούφη, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κωφών, καθώς και με μέλη της Ομοσπονδίας.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού κύριου Χρήστου Αηδόνη"Το 2007 η χώρα μας είχε διεκδικήσει και αναλάβει την διεξαγωγή των αγώνων Deaflympics – Αθήνα 2013. Θέλω να τονίσω πως η πολιτεία, αναγκάζεται να λάβει αυτή την απόφαση, ως συνέπεια της κακής οικονομικής συγκυρίας. Σε καμία περίπτωση η απόφαση αυτή δεν αποτελεί έλλειψη θέλησης ή πολιτικής βούλησης.

Πιστεύουμε και στηρίζουμε το αθλητικό κίνημα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία. Έχουμε μια σταθερή σχέση συνεργασίας με την ελληνική και διεθνή ομοσπονδία κωφών και στηρίζουμε όλες τις αθλητικές πρωτοβουλίες και διοργανώσεις στις οποίες μπορούμε να ανταποκριθούμε, με αξιοπιστία, δεδομένης πάντα της οικονομικής συγκυρίας. Με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζουμε τις πολιτικές μας δράσεις για κοινωνική ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ εντός και μέσω του αθλητισμού"».

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΚ, Γιάννης Στουφής, δήλωσε:«Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα στις 11 π.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση προέδρου, συμβούλων, νομικού συμβούλου ΕΟΑΚ, Καϊμακάμη Πέτρου, Υφυπουργού Υγείας, Διατροφής & Άθλησης κ. Αηδόνη Χρήστου, προέδρου της ΟΜ.Κ.Ε., Κωνσταντίνου Γαργάλη (ως μέλος της Ο.Ε.) και Εκτελεστικού Διευθυντή της I.C.S.D., Μαρκ Κούπερ, για την τύχη της διοργάνωσης των 22ων Θερινών Deaflympics 2013.

Με μεγάλη απογοήτευση και λύπη, ανακοινώνουμε ότι η Ελλάδα τελικά ΔΕΝ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ αυτούς, ύστερα από εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό κ. Αηδόνη κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έδωσε την οριστική απάντηση η οποία βασίζεται στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ήταν ένα ισχυρό κτύπημα στην καρδιά όλων μας καθώς είδαμε το όνειρό μας ύστερα από έξι χρόνια σκληρής δουλειάς να γκρεμίζεται.

Όμως η ΕΟΑΚ έχει κερδίσει αρκετές μάχες στην ιστορία της, έχει όνειρα και ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ – και ελπίζουμε το ίδιο και για τα σωματεία μέλη της – να δουλεύει για την ανάπτυξη του αθλητισμού των κωφών στην Ελλάδα και να φιλοξενήσει μελλοντικά τους κωφούς αθλητές από όλο τον κόσμο σε αθλητικές διοργανώσεις».

Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής της ICSD, Μαρκ Κούπερ, δήλωσε τα εξής:«Σαν Διεθνής Επιτροπή Αθλητισμού Κωφών είμαστε πολύ απογοητευμένοι που η Ελλάδα δεν θα φιλοξενήσει τελικά τους Deaflympics 2013. Η κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού μόλις μας ενημέρωσε ότι δεν θα διοργανώσει η Αθήνα αυτούς τους πολύ σημαντικούς Αγώνες λόγω οικονομικής αδυναμίας. Όπως μας τα περιέγραψε, μάλιστα, ο κ. Αηδόνης, είναι μία πραγματικότητα ότι η πρωτεύουσα της γενέτειρας του ολυμπισμού αδυνατεί να στηρίξει οικονομικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών.

Από δω και στο εξής η ICSD θα αναζητήσει τους νέους οικοδεσπότες των Deaflympics 2013 και ήδη επεξεργάζεται τις προτάσεις που έχουν γίνει και οι οποίες μέχρι στιγμής ήταν σε ανεπίσημο επίπεδο, διότι θα έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει το θέμα της Ελλάδας. Η όποια απόφαση, ωστόσο, θα είναι άμεση, διότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Μετά την οριστική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μας στεναχώρησε πολύ, και κατόπιν των χειροπιαστών επιχειρημάτων εκ μέρους της για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δεσμεύτηκα στον υπουργό κ. Αηδόνη ότι θα εισηγηθώ τη μη υποβολή κυρώσεων στους Έλληνες αθλητές, οι οποίοι φυσικά δεν φταίνε σε τίποτα και θα μπορούν να συμμετέχουν κανονικά στις διεθνείς διοργανώσεις, ακόμα και στους Deaflympics του 2013 που δυστυχώς για εκείνους δεν θα γίνουν στη χώρα τους.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Αηδόνη για την υπόσχεση που μου έδωσε ότι η Ελλάδα θα συζητήσει σύντομα με την ICSD το ενδεχόμενο ανάληψης διεθνών διοργανώσεων μικρότερου βεληνεκούς από τους Deaflympics, όπως τα παγκόσμια πρωταθλήματα σε διάφορα αθλήματα, που σαφώς έχουν χαμηλότερο κόστος.

Προσωπικά, με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν θα διεξαχθούν στην Αθήνα οι Deaflympics 2013, μιας και είχα ευχάριστες αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όπου είχα εργαστεί για λογαριασμό της ΔΟΕ. Πλέον στρεφόμαστε προς την αναζήτηση του νέου οικοδεσπότη και κρατάμε ανοιχτή την επικοινωνία μας με την Ελλάδα για ενδεχόμενη συνεργασία μας στο μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ