Δραγασάκης: Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ με ενιαία έκφραση χωρίς μικρά συστήματα εξουσίας - iefimerida.gr

Δραγασάκης: Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ με ενιαία έκφραση χωρίς μικρά συστήματα εξουσίας

Δραγασάκης: Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ με ενιαία έκφραση χωρίς μικρά συστήματα εξουσίας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τοποθετήσεις συνέδρων συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γυμναστήριο του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ στο Φάληρο. Μετά τις χθεσινές ρουκέτες του Μανώλη Γλέζου, το ιστορικό στέλεχοςεπανέλαβε και σήμερα σε πηγαδάκι δημοσιογράφων πως «οι άλλοι πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα», ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε για έναν ΣΥΡΙΖΑ συνεκτικό εσωτερικά, κόμμα ανοιχτό σε νέες ιδέες

Ηχηρή παρέμβαση Δραγασάκη

«Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ συνεκτικό εσωτερικά, κόμμα ανοιχτό σε νέες ιδέες, με ενιαία έκφραση, ενιαίες δράσεις, ένα κόμμα επί της ουσίας Δημοκρατικό, χωρίς μικρά συστήματα εξουσίας» ήταν τα λόγια του Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ανοιχτό μέτωπο στον κυβερνητισμό και στον κινηματισμό... είναι η εποχή που δείχνει την αναγκαιότητα του συγκερασμού των δυνάμεων της αριστεράς, και πρέπει να διαδραματίσει ηγετική και πρωταγωνιστική δύναμη στην κοινωνία».

Ρουκέτες Γλέζου

Ο κ. Γλέζος, αμετακίνητος από τις θέσεις του, επανέλαβε και σήμερα σε πηγαδάκι δημοσιογράφων πως "οι άλλοι πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα...εμείς ευελπιστούμε για το καλύτερο".

Η ηγεσία πάντως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά τη χθεσινή "βόμβα" Γλέζου, δεν φαίνεται διατεθειμένη να σαλπίσει υποχώρηση. Αυτό που μπορεί να συμβεί όπως είπε στο iefimerida.gr κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου είναι με κάποιες υπόγειες διαβουλεύσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση στην αυτοδιάλυση τους, που θα αφορά αμιγώς σε τεχνικά θέματα. Αν δεν συμβεί αυτό, -για όσες συνιστώσες δε συμμορφωθούν- το πιο πιθανό σενάριο είναι να αναζητηθεί ένας άλλος τρόπος πολιτικής συνεργασίας, ο οποίος όμως θα είναι σε επίπεδο μετώπου κι όχι κόμματος. Από κει και πέρα, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα σχολίαζε τα όσα σκληρά είπε ο κ. Γλέζος, επισημαίνοντας πως "τα περί συλλογικής ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση να μην είναι μονοπρόσωπο κανένα όργανο, αλλά να εφαρμόζεται ο κανόνας της ετήσιας εναλλαγής προσώπων" ήταν ευθεία αμφισβήτηση στον Τσίπρα, πράγματι μας αιφνιδίασε και δεν θα μείνει αναπάντητη!

Τοποθετήσεις συνέδρων

Στη συντριπτική πλειοψηφία πάντως των τοποθετήσεων που ακούγονται, στο επίκεντρο βρίσκεται η φυσιογνωμία του νέου κόμματος, με τις απόψεις που διατυπώνονται να διαφοροποιούνται, ανάλογα με την τάση στην οποία ανήκει ο κάθε ομιλητής.Έτσι, από το βήμα του συνεδρίου ακούγονται αυτοί που ζητούν την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα συμπαγές και την αυτοδιάλυση των συνιστωσών, όπως και εκείνοι που υπερασπίζονται το δικαίωμα ύπαρξης των συνιστωσών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μην επέλθει ρήξη με προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι σύνεδροι δεν αφήνουν εκτός τα ζητήματα εσωκομματικής οργάνωσης και δημοκρατίας, -όπως αυτό του καταστατικού- μιας και μέσα σπ´ αυτό θα αποτυπώνεται ο τρόπος λειτουργίας του νέου κόμματος.Στο καταστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η εσωκομματική μειοψηφία θα θέτει τέσσερα διαφορετικά ζητήματα μέσω τροπολογιών που θα καταθέσει:

  • Εκλογή προέδρου από την Κεντρική Επιτροπή κι όχι από το συνέδριο που προωθεί η πλειοψηφία.
  • Συγκρότηση του κόμματος σε νομαρχιακό κι όχι περιφερειακό επίπεδο
  • Κατάργηση κλαδικών οργανώσεων
  • Καταστατική κατοχύρωση τάσεων-λιστών στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ρίχνει το γάντι ο Λαφαζάνης

Με ενδιαφέρον, αναμένεται αργά απόγευμα και η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, με την οποία θα κορυφωθεί η πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση, από βήματος, στο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας, που αποτελεί και την εσωκομματική αντιπολίτευση στο κόμμα αναμένεται να αμφισβητήσει τη στροφή του Αλέξη Τσίπρα και της ηγεσίας προς τα κεντροαριστερά, για χάρη της εξουσίας, και να ζητήσει την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον ριζοσπαστισμό, με τον οποίο πολιτεύτηκε πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και με τον οποίο, όπως θα υποστηρίξει, το κόμμα έφτασε σε υψηλά ποσοστά και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το δεύτερο μεγάλο σοκ στο συνέδριο, μετά την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου το βράδυ της Πέμπτης και με την οποία το ιστορικό στέλεχος της αριστεράς διαφώνησε έντονα με την πρόθεση της ηγεσίας να διαλύσει τις συνιστώσες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ