Παρακολουθήσεις πολιτών στην Ελλάδα – Τι λέει η αρμόδια Αρχή - iefimerida.gr

Παρακολουθήσεις πολιτών στην Ελλάδα – Τι λέει η αρμόδια Αρχή

Παρακολουθήσεις πολιτών στην Ελλάδα – Τι λέει η αρμόδια Αρχή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πλούσια σε εισαγγελικές διατάξεις, βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για άρση τηλεφωνικών απορρήτων, υποκλοπές, παρακολουθήσεις τηλεφώνων, αλλά και αναφορές για σημαντικές ελλείψεις στην πολιτική ασφάλειας των παρόχων είναι η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για το 2012.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ διαπιστώνεται εκτίναξη των υποκλοπών και των «νόμιμων» παρακολουθήσεων, ενώ διαπιστώνεται ότι μόλις το 11% των εταιρειών - παρόχων έχουν εγκεκριμένη πολιτική ασφάλειας, ενώ το 43% ελέγχεται για τη μη υποβολή τέτοιου σχεδίου!

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρείται το 2012, η γενική τάση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των υποκλοπών μέσα σε μόλις τρία χρόνια!

Παράλληλα την προηγούμενη χρονιά παρατηρήθηκε μικρή πτώση στις υποκλοπές, κατά 13% σε σχέση με το 2011, χρονιά που οι άρσεις του απορρήτου αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010, αφού τότε οι παρακολουθήσεις πολιτών έφταναν τις 50.000.

Σημαντικά προβλήματα ασφαλείας στους παρόχους επικοινωνιών

Κατά το 2012 126 πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνιών κλήθηκαν να καταβάλλουν στην Αρχή την πολιτική ασφάλειας τους. Από αυτούς 72 υπέβαλαν, ως όφειλαν, προς έγκριση στην Αρχή της πολιτική ασφάλειας, ενώ 54 πάροχοι τελούν σε διαδικασία κλήσης σε ακρόαση για τη μη υποβολή.

Από τους 72 παρόχους που υπέβαλαν πολιτική ασφάλειας, οι 14 έλαβαν έγκριση για την πολιτική ασφάλειάς τους από την ΑΔΑΕ και οι υπόλοιποι 58 θα ενημερωθούν από την Αρχή μέσα στο 2013 ως προς την έγκριση ή μη της πολιτικής ασφάλειας που υπέβαλαν αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή της.

Καταγγελίες για παραβίαση του απορρήτου στις επικοινωνίες

Το 2012 η ΑΔΑΕ επεξεργάστηκε 56 καταγγελίες που αφορούσαν πιθανή παραβίαση του απορρήτου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, πέντε καταγγελιών που αφορούσαν πιθανή παραβίαση του απορρήτου ταχυδρομικών υπηρεσιών και 15 καταγγελιών που αφορούσαν ηλεκτρονικές επικοινωνίες ή τα χυδρομικές υπηρεσίες αλλά δεν ενέπιπταν στις αρμοδιότητες της Αρχής.

Τι έδειξαν οι έκτακτοι έλεγχοι στους παρόχους

Η ΑΔΑΕ μέσα στο 2012 διενήργησε σε οκτώ παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνολικά 16 έκτακτους ελέγχους κατά τους οποίους πραγματοποιήθηκαν 35 επισκέψεις στις εγκαταστάσεις τους με τα εξής συμπεράσματα:

  • Σε οκτώ περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις ως προς την εφαρμογή της πολιτικής ασφάλειας και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και οι σχετικές εκθέσεις ελέγχου πήγαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για πιθανή κλήση σε ακρόαση.
  • Σε επτά περιπτώσεις διαπιστώθηκαν αποκλίσεις για τις οποίες οι πάροχοι ενημερώθηκαν εγγράφως με επισημάνσεις για την υποχρέωση συμμόρφωσή τους
  • Σε μία περίπτωση δεν υπήρξαν ευρήματα.

Όσον αφορά την τήρηση της διαδικασία άρσης του απορρήτου διενεργήθηκαν έλεγχοι στον ΟΤΕ, στην Wind, στην Cosmote και στην Vodafone.

Αρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας και διακρίβωση εγκλημάτων

Το 2012 η ΑΔΑΕ παρέλαβε εισαγγελικές διατάξεις και βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για άρση απορρήτου επικοινωνιών τόσο για λόγους εθνικής ασφαλείας και για διακρίβωση εγκλημάτων. Συγκεκριμένα:

  • 2.634 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν νέες περιπτώσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας, έναντι 3.472 το 2011. Επίσης, 3.913 εισαγγελικές διατάξεις με θέμα παρατάσεις προγενέστερων διατάξεις, έναντι 4.061 το 2011, και 599 που διέτασσαν την παύση της άρσης του απορρήτου, έναντι 374 το 2011.
  • 2.055 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων –έναντι 1.743 το 2011– για τη διακρίβωση εγκλημάτων, τα οποία αναφέρονται σε αξιόποινες πράξεις όπως η ανθρωποκτονία από πρόθεση, η ληστεία, η έκρηξη, η κατοχή εκρηκτικών υλών, η πλαστογραφία, η διακεκριμένη κλοπή, ο εμπρησμός, η αρπαγή, η πορνογραφία ανηλίκων, η εκβίαση και το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και εγκλήματα που αφορούν τον νόμο περί ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την ΑΔΑΕ, παρά τη μικρή κάμψη που παρατηρείται το 2012, η γενική τάση των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει στο δεκαπλασιασμό των υποκλοπών μέσα σε μόλις τρία χρόνια!

Oι άρσεις απορρήτου των επικοινωνιών, μέσω τυπικών διατάξεων του εισαγγελέα Εφετών για εθνικούς λόγους, είχαν αυξηθεί το 2011 κατά 52% σε σχέση με το 2010, κατά 227% σε σχέση με το 2009 και κατά 1.050% σε σχέση με το 2008!

Πάντως το 2012 παρατηρείται μικρή πτώση στις υποκλοπές, κατά 13% σε σχέση με το 2011, χρονιά που οι άρσεις του απορρήτου αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2010.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ