Σόιμπλε: Δεν θα αποφασίζουν στις Βρυξέλλες μόνοι τους ποιες τράπεζες θα κλείνουν - iefimerida.gr

Σόιμπλε: Δεν θα αποφασίζουν στις Βρυξέλλες μόνοι τους ποιες τράπεζες θα κλείνουν

Κάθετη διαφωνία Σόιμπλε: Δεν θα αποφασίζουν στις Βρυξέλλες μόνοι τους ποιες τράπ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε τις έντονες επιφυλάξεις της κυβέρνησής του σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι η ιδέα αυτή έχει «πήλινα πόδια», σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.

«Χρειαζόμαστε μια αξιόπιστη, νομικά ορθή λύση αμέσως τώρα», φέρεται να είπε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα, που προδημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα ενός εκτενούς σχετικού άρθρου της που θα περιέχεται στο αυριανό της φύλλο.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ είχε δηλώσει χθες πως η πρόταση δίνει στην Επιτροπή υπέρμετρες εξουσίες, κάτι που δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, και αυτό θα σημάνει ότι η τραπεζική ένωση θα καθυστερήσει να τεθεί σε εφαρμογή.

«Εάν μια τράπεζα χρειάζεται να κλείσει, η απόφαση αυτή θα έχει εκτεταμένες συνέπειες και δεν μπορεί να λαμβάνεται μόνον από τις Βρυξέλλες, ειδικά όταν αφορά χρήματα των φορολογούμενων μίας χώρας», επισήμανε.

Ο Σόιμπλε είπε επίσης ότι δεν είναι σαφές εάν η Επιτροπή θα είναι πράγματι σε θέση να κλείνει μια τράπεζα και να την θέτει υπό διαδικασία εκκαθάρισης.

«Παραμένει ανοικτό το εάν και κατά πόσον η Επιτροπή, με την περιορισμένη εμπειρία της [στον χρηματοοικονομικό τομέα] θα μπορεί να ενεργεί με επαρκή αποτελεσματικότητα», τόνισε.

Σε επιστολή του προς τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε την ιδέα «ενέχουσα πολλούς κινδύνους», έγραψε η Bild.

Ο Σόιμπλε φέρεται να είπε στην εφημερίδα ότι του φαίνεται σωστό να δημιουργηθεί ένα ταμείο εκκαθάρισης το οποίο θα χρηματοδοτείται από εισφορές των τραπεζών και θα καλύπτει το κόστος τέτοιων διαδικασιών, πρόσθεσε όμως πως η υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα απαιτούσε χρόνια. Στο μεταξύ, ενδέχεται να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, πρόσθεσε.

«Αλλά δεν θέλουμε η Ευρώπη να αποφασίζει και οι χώρες να καταλήγουν να πληρώνουν. Η ανάληψη υποχρεώσεων και η λήψη αποφάσεων πάνε μαζί. Το οφείλουμε στους Ευρωπαίους πολίτες και στα εθνικά κοινοβούλια», τόνισε.

Η νέα αρχή θεωρείται ο λεγόμενος δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη, η οποία προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρίσεων κρατικού χρέους. Αν συμφωνηθεί από τα κράτη της ΕΕ, θα συσταθεί το 2015 και σταδιακά θα αποκτήσει τα μέσα και την αρμοδιότητα να αναλαμβάνει να εξυγιαίνει ή να εκκαθαρίζει προβληματικές τράπεζες, διαδικασία κατά την οποία -σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής- θα μπορεί να επιβάλει ζημίες σε μετόχους, πιστωτές και κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων των πιστωτικών αυτών ιδρυμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ