Το μέτρο της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές προκάλεσε ποικίλα σχόλια κι αρκετές αντιδράσεις, τις οποίες προσπάθησαν να κάμψουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κι ο υφυπουργός, Θανάσης Σκορδάς στην σημερινή παρουσίαση του νομοσχεδίου «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών».
Ενα από τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το «προβάδισμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων (μέχρι 250 τ.μ.) έναντι των μεγάλων αλυσίδων και των εμπορικών κέντρων. Συγκεκριμένα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν, αν το επιλέξουν, και τις 52 Κυριακής του χρόνου, ενώ τα υπόλοιπα μαγαζιά – πάντα προαιρετικά - θα ανοίγουν επτά Κυριακές ανά έτος. Από εκεί και πέρα, ως τρόπος τόνωσης της αγοράς είναι η επέκταση των εκπτωτικών περιόδων που πλέον γίνονται τέσσερις αντί για δύο που ήταν ως σήμερα.
Ο κ. Χατζηδάκης κι ο κ. Σκορδάς για να δείξουν πως το άνοιγμα των καταστημάτων είναι προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας παρουσίασαν τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές μπορεί να δημιουργήσει έως και 30.000 νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο του εμπορίου.
Παράλληλα, η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απαλλάξει τους καταναλωτές από επιβάρυνση της τάξης των 309 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το ποσό αυτό, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς προκύπτει από την αναμενόμενη - σύμφωνα με τη μελέτη - αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών. Η μελέτη του ΟΟΣΑ καταδεικνύει επίσης ότι στο διάστημα 1999-2011 η πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης προχώρησε σε μερική ή ολική απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Με τη ρύθμιση αυτή, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, η Ελλάδα εναρμονίζεται με το καθεστώς που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ και ιδίως στους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς, επιχειρείται να ξαναζωντανέψουν τα κέντρα των πόλεων, παρέχεται η δυνατότητα στους τουρίστες να κάνουν αγορές προς όφελος της οικονομίας και δίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγάλων.
Όλη η ρύθμιση για τις Κυριακές
Όλα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν επτά Κυριακές το χρόνο (δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα, την Κυριακή των Βαΐων και από μία Κυριακή στις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους του έτους που καθιερώνονται).
Τα μικρά, έως 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδες, shops-in-a-shop, εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά πολυκαταστήματα και εκπτωτικά χωριά, θα μπορούν, πάντα σε εθελοντική βάση, να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Προβλέπεται επιπλέον ότι ο Αντιπεριφερειάρχης (ο Δήμαρχος στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά), μπορεί σε διάστημα δύο μηνών να εκδώσει απόφαση που θα ορίζει πόσες Κυριακές (από καμία έως τις 45 που απομένουν πέραν των 7) θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα, στην περιοχή του.
Αν δεν εκδοθεί απόφαση, τότε οι έμποροι θα είναι ελεύθεροι να λειτουργούν τα καταστήματα όσες Κυριακές θέλουν
Θα ληφθεί επίσης μέριμνα ώστε τα καταστήματα να ανοίγουν μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, με ρύθμιση που θα ορίσει το εύρος του ωραρίου της Κυριακής. Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ακόμη ότι με τη ρύθμιση δεν θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη σειρά ρυθμίσεων για την αγορά, την προστασία του καταναλωτή, τους ελέγχους κλπ.
Συγκεκριμένα:
Θεσπίζονται άλλες δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι πέρα από τις τακτικές που παραμένουν. Οι τακτικές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα αναγράφεται υποχρεωτικά στις πινακίδες η παλιά και η νέα τιμή και προαιρετικά το ποσοστό έκπτωσης.