Τον διάλογο που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο περιθώριο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαικού Κόμματος αποκαλύπτει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
«Είπα στη Mέρκελ "Κοίτα, αν το σχέδιό σου έχει αποτέλεσμα, τότε είμαι λάθος», «Αν όμως αν δεν έχει αποτέλεσμα, τότε θα χρειαστείς ένα νέο σχέδιο και εγώ είμαι αυτός που μπορεί να το εφαρμόσει», απάντησε ο κ. Σαμαράς στις επίμονες πιέσεις της κ. Μέρκελ να συναινέσει υπέρ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σαμαρας χαρακτήρισε "αποτυχημένο" το σχέδιο της τρόϊκας για την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδας και τόνισε ότι χρειάζεται επανεξέταση. Αντί να «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με αυξήσεις φόρων, η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει τους φόρους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Το πρόγραμμα λιτότητας για την Ελλάδα «είναι αποτυχημένο» είναι «φτωχά» τα φορολογικά έσοδα και υπάρχει επιδείνωση της ύφεσης. «Πιστεύω ότι οι πιστωτές μας θα πρέπει να αλλάξουν πολιτική. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να κατρακυλήσουμε κι' άλλο;»
Οι απόψεις του τον έχουν απομονώσει σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει η Wall Street Journal, ωστόσο σημειώνει ότι στην Ελλάδα το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα αποτύχει εκ νέου στην επίτευξη των στόχων λόγω της πολιτικής που ακολουθείται. «Σε τρεις μήνες θα ζητάμε ξανά χρήματα», τόνισε.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με το πρόγραμμα περικοπών και πώλησης δημόσιας περιουσίας της τάξης των 50 δισ. ευρώ, ωστόσο υποστηρίζει ότι οι πρόσφατες αυξήσεις φόρων θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση στη χώρα.
«Η ψυχολογία είναι μέρος των οικονομικών και πρέπει να δείξουμε στους επενδυτές ότι αυτή είναι μία οικονομία στην οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις – ενώ στην παρούσα φάση τα χρήματα βγαίνουν από την οικονομία και η προσφορά σκοτώνεται», επισήμανε.
Υποστήριξε ότι η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα πολύ πιο γρήγορα από το σχέδιο λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.