Για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα γράφουν οι New York Times, οι οποίοι την παρομοιάζουν με έναν «βάτραχο ο οποίος βρίσκεται σε ένα καζάνι και βράζει μέχρι θανάτου», ενώ παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση Σαμαρά για «αυταρχισμό», καθώς και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη για παλαιότερες δηλώσεις του.
Στο άρθρο των New York Times, η δημοκρατία στην Ελλάδα παρομοιάζεται με έναν «φουσκωμένο βάτραχο» ο οποίος έχει αποδυναμωθεί εδώ και καιρό «από το πελατειακό κράτος και την κατάχρηση εξουσίας», ενώ είναι και «ζαλισμένη από τα πέντε χρόνια ύφεσης και λιτότητας» και είναι πλέον έτοιμη να καταρρεύσει.
Το άρθρο επιτίθεται και στην κυβέρνηση Σαμαρά, για την οποία επισημαίνει πως είναι «αυταρχική και παρακάμπτει τους νόμους καθ' επιλογή και προσεγγίζει την ατζέντα της Χρυσής Αυγής. Οι αναφορές για την Χούντα του 1967, δεν είναι πλέον το αποκλειστικό ''βασίλειο'' της αριστερόστροφης ρητορικής», σημειώνεται, ενώ για το «λουκέτο» της ΕΡΤ οι New York Times υπογραμμίζουν πως «έφερε πίσω μνήμες από τανκ και στρατιωτική μουσική σε πολλούς οι οποίοι κανονικά θα ήταν αρνητικοί σε τέτοιες παρομοιώσεις».
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα επισημαίνει πως η αυταρχική πολιτική έχει δυναμώσει την Χρύσή Αυγή, ενώ η Νέα Δημοκρατία μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, έχει περιέλθει σε μια διολίσθηση, με το δημοσίευμα να αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σύμφωνα με τους New York Times έλεγε πως «οι Εβραίοι ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα», ενώ τον κατηγορούν πως διαφήμιζε το έργο του γνωστού και ως «πατέρα» της ακροδεξιάς Κωνσταντίνο Πλεύρη. Στο άρθρο επισημαίνεται πως η πρώτη του κίνηση ήταν να επαναφέρει τον νόμο για τις οροθετικές.
Παράλληλα, στο άρθρο διατυπώνονται κατηγορίες κατά της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης και σημειώνεται πως «οι μεταρρυθμίσεις φαίνονται σαν μια απέλπιδα προοπτική, όταν τα δύο κόμματα τα οποία εξέθρεψαν το σάπιο σύστημα κυβερνούν».
Κλείνοντας, οι New York Times συνεχίζουν την «ιστορία του βατράχου» λέγοντας: «Το νερό ζεσταίνεται, ο βάτραχος πέφτει σε βαθύ ύπνο και μετά σε κώμα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας η Ευρώπη φαινόταν σαν ένα ''ασφαλές μέρος''. Τώρα η Ευρώπη ανεβάζει την θερμοκρασία'».