Τεράστιο χτύπημα στην τουριστική κίνηση της Αθήνας έφεραν τα επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, οι ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων στα ξενοδοχεία της Αθήνας κατά τη διάρκεια και μετά από τα επεισόδια έφτασαν στις 8000. Και αυτό έγινε σε διάστημα μόλις πέντε ημερών.
Όπως μάλιστα καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής, Γ. Ρέτσος, είναι ορατός ο κίνδυνος να θεωρηθεί η Αθήνα ανασφαλής προορισμός στην παγκόσμια τουριστική σκηνή.
''Τα γεγονότα και το κλίμα στην Αθήνα αποστερούν από την περιοχή μας τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη, τη στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα ο τουρισμός γεννά ελπίδα, τη στιγμή δηλαδή που η πορεία του Τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε διαφαίνεται θετική και αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή πως ο κλάδος μας είναι ο βασικός άξονας της εθνικής μας οικονομίας''.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, η πληρότητα των ξενοδοχείων υποχώρησε από το 66,4% το 2008 σε 58,2% το 2011, παρουσιάζοντας μείωση 12,35%.
Ο κ. Ρέτσος ζήτησε να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
1. Μη καταβολή Φ.Α.Π. για το 2012.
2. Μη καταβολή Ε.Φ.Τ.Ε. 0.6% για υφιστάμενα και νέα δάνεια και για διάστημα 12 μηνών.
3. Αναστολή καταβολής τέλους παρεπιδημούντων 0.5% έως τις 31-12-2011.
4. Έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών ύψους 20% για διάστημα 12 μηνών.
5. Παράταση για 12 ακόμη μήνες του προγράμματος του Ο.Α.Ε.Δ. «Διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας με επιδότηση 40% των εργοδοτικών εισφορών».
6.Στοχευμένη διαφημιστική καμπάνια για την Αθήνα-Αττική, με πρώτη ενέργεια την ήδη αποφασιμένη από το Υ.ΠΟ.Τ. συνέχιση της προβολής μέσω EXPEDIA.COM σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους, με ημερομηνία έναρξης την 1η Αυγούστου 2011 και για τρεις μήνες.